Кулеба повідомив, що послом України при НАТО вперше може стати жінка

Кандидатуру посла України при НАТО зараз оформляють, сказав Кулеба
Фото: EPA
Послом України при НАТО вперше може стати жінка. Про це журналістам 20 травня сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, пише "Інтерфакс-Україна".

"Це нова кандидатура, це жінка. Це буде перша жінка – посол України при НАТО в історії", – сказав Кулеба.

Він повідомив, що зараз завершують процес оформлення посла в НАТО.

"При міжнародній організації не потрібен агреман, там потрібно пройти сертифікацію з безпеки, і саме зараз людина її проходить", – сказав глава МЗС.

Імені кандидата він не назвав.

Контекст:

У лютому ZN.UA з посиланням на джерела стверджувало, що послом України при НАТО, якого немає вже другий рік, можуть призначити колишню українську амбасадорку у Великобританії Наталію Галібаренко.

Керівника місії України при НАТО призначає президент.

Україна активізувала співпрацю з НАТО 2014 року на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості". Відповідно до Воєнної доктрини України, ухваленої 2015 року, поглиблення співпраці з НАТО є пріоритетним завданням.

2018 року в НАТО визнали за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

7 лютого 2019 року український парламент ухвалив закон про внесення в Конституцію положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі й Організації Північноатлантичного договору. Закон набув чинності 21 лютого.