Кулеба: Росія обмежує експорт газу, щоб підвищити ціни, сформувати енергетичну кризу й виправдати запуск "Північного потоку – 2"

Кулеба: Росія продовжує шантажувати Європу
Фото: EPA
Росія і далі шантажує Європу, використовуючи газ. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 5 листопада на форумі Re:Open Zakarpattia в Закарпатській області, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Хотів би привернути особливу увагу до енергетичної безпеки, оскільки зараз вона знаходиться під загрозою в Центральній Європі, оскільки Росія продовжує шантажувати Європу, використовуючи газ у сфері міжнародних зв'язків. Мета полягає в тому, щоби підірвати єдність Європи. І очевидно, що Україна може ефективно сприяти посиленню конкурентності газового ринку в Центральній Європі, таким чином укріплюючи свої енергетичні позиції та енергетичну безпеку", – сказав він.

За словами Кулеби, українська газотранспортна система "має практично удвічі більше вільних транзитних потужностей, ніж "Північний потік – 2".

"Ніколи ще не було жодної реальної потреби в додаткових шляхах транспортування газу в Європу. Єдина причина, чому Москва завжди намагалася пропагувати цю ідею, – суто політична. Звичайно, нестача газу на європейському ринку вказує, що додаткові маршрути не гарантують додаткових поставок. Треба називати речі своїми іменами: Росія обмежує експорт, щоб підвищити ціни на газ, сформувати енергетичну кризу й виправдати запуск "Північного потоку – 2", – сказав міністр.

Глава МЗС зазначив, що застосування Третього енергопакету ЄС до всіх наявних та додаткових газових маршрутів – "найкраще рішення для споживачів газу в Європі".

За словами Кулеби, Україна довела, що є надійним партнером і українська ГТС забезпечувала безперебійне постачання газу.

Контекст:

Будівництво газопроводу "Північний потік – 2", який має з'єднати ФРН та РФ дном Балтійського моря в обхід України, повністю завершено. 4 жовтня 2021 року "Газпром" повідомив, що почав заповнювати газом першу нитку газопроводу.

30 грудня 2019 року "Нафтогаз" та "Газпром" підписали новий контракт на транзит газу строком на п'ять років. Згідно з ним, мінімально гарантоване прокачування газу через територію України 2020 року мало становити 65 млрд м&³3; і по 40 млрд м&³3; у наступні чотири роки. Договір укладено за умовою "качай або плати", тобто якщо навіть "Газпром" транспортує менше газу, він однаково має оплачувати прописаний у контракті обсяг. Офіційно сторони не розкривали транзитного тарифу. За даними РБК, вартість прокачування російського газу через ГТС України становить $31,72 за 1 тис. м&³3; з урахуванням усіх податків і зборів.

У 2020 році через територію України до Євросоюзу було транспортовано 55,8 млрд м&³3; російського газу – найнижчий показник за сім років.

"Газпром" поступово скорочує транзит газу через Україну. У компанії "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) у жовтні 2021 року заявили, що хоча контракт передбачає щоденне транспортування 109 млн м&³3;, "фізично транспортується значно менше – 85,9 млн м&³3; на добу". Із 1 листопада "Газпром" скоротив обсяги транзиту газу через Україну до 57 млн м&³3; на добу.

За словами гендиректора ОГТСУ Сергія Макогона, Україна хоч зараз може підписати новий контракт із "Газпромом" про транзит газу, але він не відповідає.

Цьогоріч на ринку газу в Європі фіксують дефіцит. Станом на 4 листопада, за даними асоціації європейських операторів газової інфраструктури Gas Infrastructure Europe, газові сховища в ЄС та Великобританії заповнено приблизно на 75,83%. Попередні роки перед опалювальним сезоном європейські сховища було заповнено приблизно на 84%, зазначало агентство Reuters.

Поштовхом до зростання цін стали результати аукціону, на якому "Газпром" відмовився бронювати додаткові потужності для транзиту через Україну, писало агентство РБК.

Якщо на початку року ф'ючерси на газовому хабі TTF у Нідерландах коштували приблизно $250 за 1 тис. м&³3;, то у вересні ціна на газ у Європі вперше в історії подолала позначку $1 тис., а 6 жовтня оновила історичний максимум – понад $1900 за 1 тис. м&³3;. Пізніше ціни дещо знизилися.

У вересні понад 40 депутатів Європарламенту закликали Єврокомісію розслідувати роль "Газпрому" в рекордному зростанні цін на газ у Європі та в маніпулюванні ринком, писало Bloomberg. Вони вважають, що "Газпром" може використати високі ціни на газ у Європі для надання дозволу на запуск трубопроводу "Північний потік – 2" до схвалення органів регулювання Берліна та Брюсселя.