Кулеба заявив, що обговорив із Сіярто розвиток українсько-угорських відносин "у дусі взаємної поваги та довіри"

Сіярто і Кулеба зустрілися у Вільнюсі
Фото: EPA (архів)
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Вільнюсі (Литва) 7 липня зустрівся з главою МЗС Угорщини Петером Сіярто. Про це Кулеба повідомив у Twitter.

За словами Кулеби, він із Сіярто обговорили розвиток українсько-угорських відносин "у дусі взаємної поваги та довіри".

"Вітаю відкриття пунктів пропуску "Косино – Барабаш" і "Дзвінкове – Лонья". Угорщина також дозволить транзит до Австрії для українців, які подорожують потягом. Буду радий вітати Петера за кілька тижнів під час його візиту до Києва та на Донбас у якості голови Комітету міністрів Ради Європи", – написав міністр.

Контекст:

У Вільнюсі сьогодні, 7 липня, розпочалася Міжнародна конференція з питань реформ в Україні, вона триватиме два дні.

Відносини Києва й Будапешта погіршилися після ухвалення в Україні у вересні 2017 року закону "Про освіту". Згідно з нормами цього документа, розширюють використання державної мови у шкільному навчанні. Угорщина висловила занепокоєння про майбутнє угорської меншини в Україні.

Українська сторона пояснювала, що в угорських школах у Закарпатті українську мову викладали в таких мізерних обсягах, що після закінчення школи більшість молодих угорців практично її не розуміє. Тому в них виникають проблеми під час вступу до українських університетів і пошуку роботи.

Також в Угорщині вважали неприйнятним ухвалений 2019 року закон про функціонування української мови як державної. Сіярто говорив, що цей закон порушує права угорської меншини в Україні.

У Будапешті блокують засідання комісії Україна – НАТО на найвищому рівні й заявляють, що готові протистояти євроатлантичній інтеграції України, поки в закон не внесуть зміни.

У січні 2020 року прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що відносини Угорщини та України можна змінити за допомогою переговорів із президентом Володимиром Зеленським. 29 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба передав через Сіярто офіційне запрошення Орбану від Зеленського відвідати Україну.

Наприкінці минулого року Кулеба говорив, що Києву надійшов сигнал із Будапешта, що угорська влада готова до відновлення конструктивного діалогу з Україною. На початку червня 2021 року в уряді Угорщини заявили, що Орбан готовий зустрітися із Зеленським, справа за Україною.