Кулебу звільнили, бо він "дратував" Єрмака – Politico

Джерело розповіло про причини звільнення Кулеби
Фото: EPA

Дмитра Кулебу звільнили з посади міністра закордонних справ України, оскільки він "дратував" главу Офісу президента України Андрія Єрмака, котрий хотів більшого контролю над міністерством. Про це 13 вересня повідомило Politico з посиланням на неназваного високопоставленого українського чиновника.

"Звільнення Кулеби – ще один приклад того, як оточення [президента України Володимира] Зеленського витісняє людей, які не входять до їхнього кола, готові ставити запитання й кидати виклик", – пише видання.

Politico порівнює відставку Кулеби зі звільненням головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного, який "зіштовхнувся із Зеленським через військову стратегію й потребу ширшої мобілізації", а також непокоїв Офіс президента "високими рейтингами довіри".

У публікації наголошують, що західні партнери "захоплювалися" Кулебою й Залужним, а їхнє звільнення викликало "певне занепокоєння".

Контекст:

Дмитро Кулеба обіймав посаду глави МЗС із березня 2020 року. 5 вересня 2024-го Верховна Рада звільнила його з посади. Натомість міністерство очолив Андрій Сибіга, який із квітня цього року був заступником Кулеби.

Зеленський публічно не коментував причини відставки Кулеби. На засіданні парламентської фракції "Слуги народу" перед голосуванням президент заявив, що Кулебі "бракує енергії для просування надання зброї" Збройним силам України, стверджує джерело "Суспільного", яке було на зустрічі.