Кулеба про розрив дипвідносин із Малі: Україна не діє проти регулярної армії будь-якої країни, окрім Росії

Кулеба заявив, що Україну намагаються ізолювати
Фото: Dmytro Kuleba / Facebook

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба спростував інформацію про те, що його країна надавала підтримку туарегам у Малі, які під час сутичок минулого місяця вбили десятки солдатів урядових військ і найманців ПВК "Вагнер". Про це пише Bloomberg 8 серпня.

"Ми ніколи не діяли проти регулярної армії будь-якої країни, крім [країни-агресора] Росії", – заявив він журналістам у столиці Маврикія Порт-Луї, де він був із дипломатичним візитом. За його словами, Україна не шукає конфліктів з якоюсь африканською країною і лише захищається від російської агресії.

Рішення уряду Малі розірвати дипломатичні відносини з Україною без надання доказів, що підтверджують це рішення, Кулеба назвав поспішним і необґрунтованим. За його словами, той факт, що уряд Нігеру наслідував приклад Малі, наводить на висновок, що це скоординовані зусилля щодо ізоляції України.

Контекст:

Перехідний уряд Малі заявив про розрив дипвідносин з Україною на тлі боїв армії країни з малійськими повстанцями туарегами. Останні заявляли 27 липня, що за два дні боїв біля кордону з Алжиром вони вбили й поранили десятки солдатів малійської армії та найманців російської ПВК "Вагнер". За словами представника туарегів Мохамеда Ельмаулуда Рамадане, в боях, зокрема, загинуло 84 вагнерівці.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів 29 липня, що туареги дістали "необхідну інформацію, і не лише інформацію" для знищення вагнерівців. Він додав, що "продовження буде".

На початку серпня Сенегал викликав посла України Юрія Пивоварова (у Малі українського посла немає) через нібито підтримку повстанців у Малі.

У Малі заявили 5 серпня, що причиною розриву дипвідносин з Україною стали "підривні висловлювання" Юсова, який нібито "визнав причетність України" до нападу "озброєних терористичних груп", що призвело до загибелі військових армії Малі, а Пивоваров нібито "відкрито й без жодних сумнівів продемонстрував підтримку своєю країною міжнародного тероризму, зокрема в Малі".

В українському МЗС рішення Малі про розрив дипвідносин назвали "недалекоглядним і поспішним", рішуче відкинувши звинувачення перехідного уряду країни в нібито "підтримці міжнародного тероризму" Україною. У відомстві попередили, що Київ залишає за собою право вжити всіх необхідних заходів політико-дипломатичного реагування у відповідь на недружні дії Малі.

6 серпня ЗМІ повідомили про те, що Нігер також розірвав дипвідносини з Україною.