Лещенко: Ніхто не збирався вводити санкції проти каналу "Прямий". Порошенко здійснив фальстарт

Лещенко: Макеєнко і Порошенко стали жертвами технології точкової інформаційної кампанії

Фото: Сергій Лещенко / Facebook

Історія каналу "Прямий", купленого вчора експрезидентом Петром Порошенком у ексголови КМДА Володимира Макеєнка, – це історія рекету з боку колишнього президента Віктора Януковича і зради ідеалів Майдану з боку Порошенка, вважає колишній нардеп Сергій Лещенко.

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні 19 лютого не збиралася вводити санкції проти телеканала "Прямий" або його власника, екснардепа Володимира Макеєнка, заявив колишній народний депутат, член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко. Про це він написав у Facebook.

"Макеєнко і [експрезидент Петро] Порошенко стали жертвами технології точкової інформаційної кампанії. Макеєнко не витримав тиску власної сім'ї, яка злякалася чуток в інтернеті. А Порошенко здійснив фальстарт, виставивши на загальне обговорення наявність ще однієї "секретної" телекнопки", – вважає Лещенко.

Він нагадав, що 18 лютого виповнилося сім років після того, як Макеєнко, перебуваючи на посаді голови КМДА, закрив київське метро за наказом президента Віктора Януковича, щоб людям було складніше приїхати на Майдан. "Так що придбання Порошенком каналу в Макеєнка в такий день дуже символічне", – зазначив Лещенко.

На його думку, уся історія каналу "Прямий" – "це історія рекету з боку Януковича і зради ідеалів Майдану з боку Порошенка". "Добре, що всі свідки живі-здорові і, сподіваюся, будуть давати свідчення", – додав екснардеп.

Згодом Лещенко додав, що чутки про можливі санкції стосовно каналу виникли на підставі того, що його, за даними екснардепа, фінансували коштом нафтопродуктопроводу "Прикарпатзахідтранс", який пов'язують із головою правління ОПЗЖ, кумом російського президента Віктором Медведчуком. "Розуміючи, що є взаємозв'язок між телекомпанією та трубою Медведчука, Порошенко з переляку напередодні [засідання] РНБО переоформив канал на себе", – заявив Лещенко.

Увечері 18 лютого Порошенко заявив про офіційне придбання в Макеєнка телеканала "Прямий" "за великі гроші". Він мотивував свій вчинок можливим запровадженням санкцій і подальшим закриттям каналу. За даними Порошенка і ЗМІ, 19 лютого на засіданні Ради національної безпеки проти Макеєнка планували ввести обмеження, які торкнулися б і каналу.

Після оголошення про угоду Порошенко звернувся до чинного президента України Володимира Зеленського. "Володимире Олександровичу, завтра на РНБО можете запровадити санкції проти "терориста" Порошенка", – заявив він і гарантував дотримання свободи слова і журналістських стандартів на каналі.

Про "наполегливі чутки" про ймовірні санкції проти Макеєнка писав народний депутат Олександр Дубінський. Прессекретарка колишнього генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган погоджувалася, що так Порошенко намагається вберегти від закриття телеканал.

Прессекретарка чинного глави держави Юлія Мендель заявила, що санкції проти "Прямого" вводити не планували.

Телеканал "Прямий" розпочав мовлення в серпні 2017 року. Його пов'язували з Порошенком до офіційного підтвердження придбання каналу. Наприкінці червня 2019 року Порошенко був на зустрічі з колективом "Прямого" і домовився з Макеєнком про першочергове право на купівлю каналу, якщо його будуть продавати.

У серпні Порошенко приходив на допит як свідок у справі про ймовірне ухилення від сплати податків під час купівлі-продажу "Прямого".