Литва виділить Україні €35 млн на закупівлю військового обладнання і доправить 5 тис. дронів до кінця осені – Шимоніте

Шимоніте розповіла про допомогу для України
Фото: EPA

Литва виділяє Україні €35 млн на закупівлю радіолокаційних станцій та обладнання для розмінування. Про це заявила прем'єр-міністерка країни Інгріда Шимоніте 24 серпня під час пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві, її транслював Офіс президента.

"На нашій зустрічі сьогодні я поінформувала президента Зеленського, що нещодавній пакет військової допомоги від Литви в Україну прибуде на початку вересня. Він передбачатиме 10 систем ППО ближнього радіуса дії і 30 ракет, протидронове й інше спорядження, озброєння та боєприпаси. Окрім того, ми виділяємо €35 млн на закупівлю РЛС й обладнання для розмінування. До кінця осені ми сподіваємося, що ми зможемо також надати понад 5 тис. дронів литовського виробництва", – сказала Шимоніте.

За її словами, литовський уряд зобов'язався витрачати принаймні чверть відсотка свого ВВП на оборону і безпекову допомогу Україні щорічно.

"Мій уряд не тільки забезпечить це, а й перевиконає цей план. Я сподіваюся, що незалежно від того, який уряд у нас буде після виборів у жовтні, він залишиться відданим цій меті", – сказала Шимоніте.

Прем'єрка Литви додала, що попереду також новий пакет обладнання для допомоги у відновленні української енергетики. 

Контекст:

Литва активно допомагає Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року.

У литовському оборонному відомстві 9 серпня зазначили, що країна Балтії надала Україні військової підтримки на понад €641 млн.

На період 2024–2026 років Литва запланувала для України пакет військової допомоги в розмірі €200 млн, повідомляли на сайті міноборони країни.