Ляшко: Якщо Артеменко хоче бути миротворцем за рахунок України, нехай складе мандат депутата від Радикальної партії

Ляшко: Здавати в оренду Крим московським окупантам – це те саме, що здавати в оренду пересувному цирку рідну матір
Фото: ЕРА

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що позиції фракції та нардепа Андрія Артеменка кардинально відрізняються.

Нардеп від Радикальної партії Андрій Артеменко повинен скласти депутатський мандат, сказав лідер Радикальної партії Олег Ляшко в кулуарах Верховної Ради перед засіданням погоджувальної ради, повідомляє коореспондент "ГОРДОН".

"Ми територіями не торгуємо, ні Кримом, ні Донбасом. Той, хто не підтримує нашої політики, не може бути з нами. Тому я вимагаю від Андрія Артеменка скласти депутатський мандат. Крім того, сьогодні о 15.00 ми збираємо засідання нашої фракції, запрошуємо на нього й Артеменка. Будемо обговорювати це питання і розглядати, зокрема, кадрові пропозиції, аж до виключення із фракції. Але я вважаю, якщо людина називає себе політиком, якщо людина бере на себе сміливість пропонувати мирні плани, то у нього перш за все має бути не заяча душа. І він не повинен триматися за мандат. Наші позиції кардинально відрізняються, тому, якщо хоче бути миротворцем за рахунок України, нехай складе мандат депутата від Радикальної партії", – зазначив він.

На сторінці у Facebook Ляшко додав, що розмови про легалізацію анексії Криму РФ і про зняття санкцій заради "миру" є абсолютно неприйнятними.

"Здавати в оренду Крим московським окупантам – це те саме, що здавати в оренду пересувному цирку рідну матір. Росія повинна піти до біса з Криму і Донбасу!" – написав він.

Американська газета The New York Times писала, що Артеменко розробив концепцію укладення миру між Україною та Росією і зняття санкцій з Москви, план був нібито переданий раднику президента США Дональда Трампа Майклу Флінну незадовго до його відставки. За даними газети, план передбачає виведення російських військ зі сходу України та проведення всеукраїнського референдуму, на який буде винесено питання про здачу Криму в оренду Росії на 50 або 100 років.

Артеменко в інтерв'ю виданню "Страна" стверджував, що план розробляла група депутатів із різних парламентських фракцій, зокрема й "опозиція". Він додав, що лідер його фракції Олег Ляшко знав про це.

Росія анексувала український Крим після "референдуму" 16 березня 2014 року. Військові дії на Донбасі почалися у квітні 2014 року.

Сполучені Штати, Євросоюз та деякі інші країни запровадили економічні санкції щодо Росії  навесні 2014 року після того, як Росія анексувала український півострів Крим і почала військову агресію на сході України. Санкційні пакети кілька разів розширювалися і посилювалися.