Лубінець закликав міжнародних партнерів та іноземних журналістів не висвітлювати псевдовибори на окупованих територіях України

Пропагандистські кампанії росіян спрямовані, зокрема, на міжнародну аудиторію, зазначив омбудсмен
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook

Російські окупанти використовують іноземців у своїх пропагандистських кампаніях проти України, зокрема щодо псевдовиборів, які вони проводять на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). Про це 9 березня заявив у Telegram уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Із 2014 року в Україні ворог намагається досягти своїх військових і політичних цілей, зокрема і завдяки пропагандистським кампаніям. Вони спрямовані не тільки на росіян, але й на українців і міжнародну аудиторію. Це загострюється напередодні псевдовиборів "президента" країни-агресора на ТОТ", – написав він.

Український омбудсмен зазначив, що до висвітлення таких "виборів" окупанти намагаються долучити, окрім своїх пропагандистських ресурсів, ще й іноземних журналістів.

"Мета залишається однією – зробити видимість законності не тільки для внутрішньої аудиторії, але й для громадян інших країн. Тому звертаюся до міжнародних партнерів та іноземних журналістів: не беріть участі у висвітленні подій на ТОТ України, пов'язаних із псевдовиборами. Україна – незалежна та суверенна, а російські "вибори" на ТОТ – нелегітимні. Вони порушують міжнародне гуманітарне право", – пояснив Лубінець.

Він підкреслив, що, окрім усього, поїздка в окуповані райони України через територію Росії юридично заборонена.

"Також це може бути небезпечно для вашого життя, оскільки там тривають бойові дії, а вулицями ходять російські військові зі зброєю", – нагадав Лубінець.

Контекст:

Вибори президента РФ проводитимуть три дні – із 15-го до 17 березня 2024 року, але дострокове голосування "у віддалених і важкодоступних регіонах" почалося ще 25 лютого. Станом на 6 березня на виборах достроково проголосувало 740 тис. осіб, повідомляла "Российская газета" з посиланням на ЦВК РФ.

Окупанти, зокрема, незаконно проводять "вибори" на захоплених територіях України – у Криму, в окремих районах Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Міністерство внутрішніх справ України раніше закликало українців на окупованих територіях не брати участі в "голосуванні" і не допомагати окупантам в організації "виборів", нагадавши про кримінальну відповідальність за колабораціонізм.