Лубінець звинуватив Червоний Хрест у "страусиній позиції" щодо захисту українських військовополонених

Лубінець зазначив, що бездіяльність МКЧХ помітили вже й журналісти
Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро / Telegram

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) не здатний виконати свої завдання і захистити українських військовополонених від російських окупантів. Про це 7 вересня заявив в ефірі національного телемарафону український омбудсмен Дмитро Лубінець, запис він опублікував у Telegram.

Мова про Червоний Хрест зайшла під час обговорення чергових свідчень про розстріл російськими окупантами українських військових, які здаються в полон, і реакції на цю інформацію з боку міжнародної спільноти.

"Ми хочемо побачити дійсно якийсь ефективний юридичний документ як наслідок того, що відбувається у нас в Україні. Чи очікую я, що це буде в найближчому майбутньому? Напевне, ні. Укотре й укотре я бачу неефективну реакцію, неефективне виконання мандата з боку міжнародних організацій, у першу чергу – Міжнародного комітету Червоного Хреста", – сказав омбудсмен.

За його словами, МКЧХ навіть у внутрішніх документах не засуджує дії російських окупантів, які порушують міжнародне гуманітарне право.

"Ми дійшли до того, що вже журналісти по всьому світу показують ці кадри [розстрілів українських військовополонених], вимагають у тому числі від МКЧХ реакції, а реакції немає. Мені здається, що якщо продовжиться ця ж сама "страусина" позиція у МКЧХ, то всі країни зрозуміють, що взагалі навіщо ця організація існує, якщо вона не виконує прямий свій мандат, пряму свою функцію, вона не може забезпечити захист прав українських військовополонених", – заявив Лубінець.

Контекст:

Росіяни неодноразово вбивали полонених. Зокрема, 3 серпня Лубінець повідомив, що окупанти жорстоко вбили українського військовополоненого, відрізавши йому голову й кінцівки.

Він вважає, що Росія навмисно поширює відео страт, щоб залякати українців.

Лубінець після появи інформації про страти щоразу повідомляє, що звертається до МКЧХ, який разом з іншими міжнародними організаціями має фіксувати такі випадки і змусити РФ дотримуватися норм міжнародного права.

У березні омбудсмен заявляв, що звільнені з російського полону українці стверджують, що не бачили там нікого із представників Міжнародного комітету Червоного Хреста.