Лукашенко: Януковичу я все пробачив

Лукашенко: Янукович закрив проліт для мого літака
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Коли Віктор Янукович був президентом України, він відмовився запрошувати білоруського колегу Олександра Лукашенка на міжнародний форум до Києва. Незважаючи на це, Лукашенко підтримував Януковича під час Майдану, про що розповів в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко продовжував спілкуватися з колишнім президентом України Віктором Януковичем після його втечі з України, хоча раніше у них траплялися серйозні розбіжності. Про це білоруський лідер розповів в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, яке вийшло в ефір 6 серпня на YouTube-каналі "В гостях у Гордона".

Лукашенко нагадав, що у квітні 2011 року мав відвідати міжнародний форум у Києві, а потім зустрітися з Януковичем і президентом Росії Дмитром Медведєвим у Чорнобилі. Однак через загрозу бойкоту форуму з боку Єврокомісії запрошення білоруському президенту було відкликано.

"Захід на нього підтиснув: "Ну, що там Лукашенко?.. "Він відмовився приймати мене в Україні. А коли я сказав: "Я не потребую жодних дозволів, щоб прилетіти до себе додому, в Україну", – він закрив проліт для мого літака", – заявив співрозмовник Гордона.

Під час Майдану 2014 року Лукашенко підтримував Януковича, тому що "не хотів, щоб революція ця відбулася". Він визнав, що втеча українського президента стала для нього несподіванкою.

"Але я йому все пробачив. Ми з ним кілька разів телефонували один одному, особливо коли у нього син загинув тощо. Ну, всяке буває в житті... Людина дала слабину. Не можна бути злопам'ятним. Тому не скажу, що у нас сьогодні погані стосунки", – зазначив Лукашенко.

Янукович був президентом України у 2010–2014 роках. У лютому 2014-го після Революції гідності втік до Росії.

В Україні проти експрезидента було відкрито кілька кримінальних проваджень. У січні 2019 року Оболонський райсуд Києва визнав його винним у державній зраді і пособництві у веденні агресивної війни та засудив до 13 років позбавлення волі. Янукович не брав участі у процесі.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube