Луценко заявив, що точна сума вилучених у оточення Януковича коштів стане відомою до кінця дня

Основну суму "коштів Януковича" було зосереджено на рахунках в "Ощадбанку", повідомив Луценко
Фото: Ощадбанк / Facebook

Процедура переведення в казначейство грошей, конфіскованих із рахунків осіб і компаній, які пов'язані з екс-президентом Віктором Януковичем, триває, сказав генпрокурор Юрій Луценко.

Конфіскація приблизно $1,5 млрд, що належали учасникам угруповання на чолі з колишнім президентом України Віктором Януковичем, триває. Про це на брифінгу в Києві заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

За його словами, гроші й цінні папери були заморожені з 2014 року на рахунках низки банків, основну суму було зосереджено на рахунках в "Ощадбанку".

"Загальна сума конфіскованих і переведених на рахунки Державного казначейства коштів становитиме приблизно $1,5 млрд. Кажу "приблизно", оскільки ці кошти вкладали за часів Януковича за спеціальною схемою у державні цінні папери з досить серйозним відсотком. Після арешту цінні папери переводили в грошову форму з урахуванням накопичених річних. Установлюють точну суму "живих" коштів, а також тих, які залишаються ще у вигляді цінних паперів", – сказав Луценко.

Мова йде приблизно про 100 банківських рахунків, уточнив він.

"Операцію буде, безумовно, завершено сьогодні. Я постійно на зв'язку з керівництвом "Ощадбанку", слідчими та прокурорами, які перебувають у приміщенні банку", – заявив генпрокурор.

Він підкреслив, що конфісковані кошти не належать фізичній особі Віктору Януковичу, а були незаконно акумульовані ним та іншими членами злочинного угруповання, серед яких – бізнесмен Сергій Курченко, екс-міністр доходів та зборів Олександр Клименко, колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов та інші.

"Ми всі розуміємо, що мова йде про злочинний "общак", куди акумулювали колосальні суми, украдені в кожного українця", – сказав Луценко.

28 квітня в Раді національної безпеки України повідомили, що "Ощадбанк" розпочав процедуру конфіскації коштів Януковича та його оточення.

Президент України Петро Порошенко заявив, що гроші підуть найперше на зміцнення армії.

Луценко повідомив, що рішення про конфіскацію ухвалив Краматорський міський суд Донецької області, опівночі 28 квітня збіг термін подання апеляції.