МАГАТЕ підняло свій прапор над Південноукраїнською АЕС, Гроссі обіцяє "розширити присутність"

Місії МАГАТЕ планують розмістити на всіх АЕС України
Скріншот: Rafael MarianoGrossi / Twitter
16 січня на Південноукраїнській АЕС у Миколаївській області підняли прапор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Під час підняття прапора був глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі, який зазначив, що місія його агентства на АЕС "украй необхідна через військову ситуацію в Україні".

"Я щасливий бути тут. Після Запорізької АЕС ми розширюємо свою присутність на інших атомних станціях України. Сьогодні перший крок, і ми й надалі працюватимемо у цьому напрямі", – пояснив він.

У Twitter Гроссі написав, що пишається тим, що очолив місію в Україні.

Постійна місія МАГАТЕ вже кілька місяців працює на окупованій російськими військовими Запорізькій АЕС в Енергодарі Запорізької області.

10 січня Державна інспекція ядерного регулювання України повідомляла, що представники МАГАТЕ мають намір розгорнути свої місії на всіх атомних електростанціях України.

Контекст:

В Україні чотири АЕС, які працюють: Запорізька (окупована російською армією, шість енергоблоків), Рівненська (чотири енергоблоки), Хмельницька (два енергоблоки) та Південноукраїнська (три енергоблоки).