Майже половина українців не підтримує введення подвійного громадянства – опитування

В Україні дозволено тільки одне громадянство
Фото: depositphotos.com
Згідно з даними опитування Київського міжнародного інституту соціології та центру SOCIS, 48,6% респондентів вважають, що в українців має бути тільки одне громадянство – українське, а все інше – порушення закону.

Майже половина опитаних вважає, що українці можуть мати тільки одне громадянство. Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології та центру SOCIS, опубліковані 19 лютого.

48,6% респондентів вважають, що в українців має бути тільки одне громадянство – українське, а все інше – порушення закону; 27,8% заявили, що українці можуть набувати подвійного громадянства з будь-якою країною, зокрема з Росію; 17,4% упевнені, що українці можуть набувати подвійного громадянства насамперед країн Євросоюзу, США, Канади, але із забороною на подвійне громадянство  із РФ.

0,5% опитаних дали іншу відповідь, ще 5,8% не змогли дати відповідь.

Опитування проводили 11–16 лютого методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI). Усього опитали 3 тис. респондентів (по 1,5 тис. КМІС і SOCIS) віком 18 років і старших з усіх регіонів України, окрім окупованого Криму і не підконтрольних українській владі районів Донецької та Луганської областей.

Статистична похибка вибірки становить +/- 1,8%.

Законодавство України забороняє мати подвійне (та більше) громадянство. Згідно зі ст. 4 Конституції України, у країні "існує єдине громадянство". Однак жодних санкцій за подвійне громадянство не передбачено.

13 грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства. Він передбачав, зокрема, звільнення військовослужбовців-контрактників і переслідуваних на батьківщині росіян від обов'язку відмовлятися від іноземного громадянства в разі набуття громадянства України. Крім того, проєкт закону пропонував розширити коло осіб, які мають підстави для набуття громадянства України за територіальним походженням.

На засіданні погоджувальної ради 18 травня 2020 року законопроєкт розкритикували представники фракцій "Європейська солідарність" і "Батьківщина".

19 травня розгляд законопроєкту відклали.

На думку міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, українцям необхідна можливість мати подвійне громадянство з іншими країнами, за винятком Росії.

Наприкінці січня 2021 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №4640 "Про внесення змін до деяких законів України щодо правового забезпечення наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України".