"Мальдіви, Росія... Що це?" Янукович не зрозумів запитання про самоусунення від президентства. Відео

Янукович не зрозумів запитання про Мальдіви
Фото: ЕРА

Екс-президент України Віктор Янукович не зрозумів поставленого йому запитання на прес-конференції 2 березня у Москві. Журналістка "Вестей" попросила Януковича прокоментувати самоусунення глави держави від своїх обов'язків. За її словами, від схожого запитання "самоусунувся" президент України Петро Порошенко під час давання свідчень у Оболонському районному суді Києва. "Янукович і Росія, і Порошенко – Мальдіви. Чи ідентичні це ситуації на вашу думку та думку ваших адвокатів?" – запитала журналістка. Янукович відповів: "Мальдіви, Росія... Що це?" Адвокат Януковича взяв слово і повідомив, що "ситуації, безумовно, не ідентичні". Відео опубліковано на каналі "112 Україна" у YouTube.

24 січня адвокат Януковича Віталій Сердюк під час засідання в Оболонському райсуді Києва порівняв утечу Януковича із відпочинком президента України Петра Порошенка на Мальдівах у січні 2018 року.

Адвокат запитав спікера Верховної Ради Андрія Парубія, коли, на його думку, Янукович утік із України. "Янукович самоусунувся 20 лютого (у 2014 році.  – "ГОРДОН"), коли покинув посаду і виїхав із країни", – сказав Парубій. Сердюк відповів, що Янукович покинув Київ "через кілька годин після підписання угоди про врегулювання кризи, і заявив, що прямує до Харкова". "Чому в такому разі ви не поставили на голосування питання про самоусунення президента Порошенка, який покинув Україну 1 січня цього року, виїхавши у невідомому напрямку, і перебував за межами України до 8 січня? Чому, не знаючи, де перебуває президент, не було проголосовано питання самоусунення і взяття вами обов'язків президента України, як це було у 2014 році?" – сказав адвокат Парубію.

Президент України Петро Порошенко заявив на прес-конференції 28 лютого, що заплатив за свій відпочинок на Мальдівах із власної кишені, до того ж, згідно з Конституцією України, він не мав права кому-небудь передоручати обов'язки президента, тому "24 години на добу майже чотири роки" він перебуває на зв'язку і виконує функції глави держави.

21 лютого під час допиту в суді Порошенка захист Януковича також запитав, чому ніхто не вирішив, що президент "самоусунувся", коли він перебував узимку у тижневій відпустці. Після цього суддя припинив допит глави держави, мотивуючи це тим, що адвокати ставлять запитання, що не стосуються суті кримінального провадження.