Медведчук прокоментував публікацію запису нібито його розмови із Сурковим

25 лютого ЗМІ опублікували аудіозапис розмови двох людей із голосами, схожими на голоси Медведчука (на фото) та Суркова
Фото: EPA

Нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук не підтвердив автентичності записів нібито його розмови з експомічником президента Росії Владиславом Сурковим, але зазначив, що голос людини на записі дійсно схожий на його голос.

Народний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук не підтвердив достовірності опублікованих записів із голосами, схожими на його й голос колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова. Про це він заявив в інтерв'ю "BBC News Україна".

Водночас він стверджує, що 2014 року за дорученням і за згодою тодішнього президента Петра Порошенка вів переговори з російською владою на теми, які звучать у цьому записі.

"Чи була така розмова, я не пам'ятаю, я стверджувати не можу. Але теми, які там звучать, – звичайно, я їх знаю. Запитайте мене, і я відповім", – сказав він.

За його словами, наприкінці 2014 року обговорювали теми електроенергії й обміну полоненими.

"Так, дійсно мені було запропоновано Порошенком зайнятися обміном... І я врегулював питання, і ми отримали більше, ніж розраховувала українська сторона, і цей обмін відбувся 26 грудня 2014 року", – заявив Медведчук.

Водночас Медведчук зазначив, що голос людини на записі дійсно схожий на його голос.

Медведчук також розповів, що вів переговори щодо постачання електроенергії з Росії до України на прохання Порошенка.

"Ми [Медведчук і Сурков] вели переговори, і на 2015 рік були укладені контракти з постачання. Російська компанія "Интер РАО" та "Укрінтеренерго" підписали контракт на експорт електроенергії з Росії в Україну, а також сторони домовилися про забезпечення надійного й безперебійного енергопостачання Криму", – сказав він.

25 лютого "Цензор.НЕТ" опублікував аудіозапис розмови двох людей із голосами, схожими на голоси Медведчука й Суркова, які обговорюють постачання електроенергії в захопленому Криму та обмін полоненими на Донбасі. За даними видання, розмову датовано 2014 роком.

На записі, зокрема, людина з голосом, схожим на голос Суркова, називає проросійських терористів на Донбасі "ці наші там підопічні" й обіцяє допомогти з обміном, а його співрозмовник заявляє, що займатися питаннями звільнення полонених йому запропонував Порошенко.

У СБУ заявляли, що вивчають ці записи.