Мер Дніпра: Потрібно готуватися не до графіків відключень, а до графіків включень електроенергії

Роботу ЖКГ не можна забезпечити автономними генераторами, заявив Філатов
Фото: Борис Філатов / Facebook

З початком опалювального сезону проблеми з енергозабезпеченням в Україні стануть сильнішими, і людям потрібно до цього готуватися. Про це міський голова Дніпра Борис Філатов сказав в опублікованому 29 липня інтерв'ю "РБК-Україна".

За його словами, точний прогноз щодо енергозабезпечення регіону взимку зараз дати неможливо. Але очевидно, що через зруйновану країною-агресором генерацію проблеми будуть не лише зі світлом, а й з іншими комунальними послугами.

"Нам потрібно готуватися, скажімо так, не до графіків відключень, а до графіків включень електроенергії. Це базові речі, буде в будь-якому випадку під час опалювального сезону рости енергоспоживання, і тому це дуже велика проблема. Я багато спілкуюся з людьми, на жаль, іноді в них не корелюються базові речі. Вони не можуть зв'язати між собою відсутність електропостачання з відсутністю води й відсутністю опалення. Але якщо немає електропостачання, тоді не працюють насоси. Якщо не працюють насоси, то немає води, а якщо не працюють насоси, немає води, а вода – це теплоносій, то немає опалення", – пояснив міський голова.

Серед населення є ілюзія, що роботу комунальних служб можна забезпечити автономними генераторами, зазначає Філатов. За його словами, це не так.

"Ми встановили для підтримування всієї критичної інфраструктури десь біля 300 генераторів. Але якщо порахувати, що ці всі генератори будуть працювати, уявіть собі, що це 30 тонн дизельного пального на годину. Де взяти стільки пального, я вже не кажу про те, скільки це коштує. Це перша проблема. Інша проблема полягає в тому, що під час мобілізації й під час демографічної кризи, яка фактично є в нашій країні, немає достатньо людей, хто б ці генератори обслуговував, міняв масло, фільтри, вимикав, вмикав – це просто величезна купа обладнання, яке потребує постійного обслуговування", – розповів мер.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що протягом найближчих півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. На полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки. Якщо не буде нових масованих російських обстрілів об'єктів енергетики України, з осені є шанси уникнути вимкнень світла, обіцяють в "Укренерго".

12 липня в Кам'янському Дніпропетровській області біля будівлі компанії ДПЕК відбувся мітинг за "справедливий" розподіл електроенергії. До акції протесту приєдналося приблизно 200 жителів міста, повідомляло "Суспільне".

OSINT-група "Бджоли" з'ясувала, що протести координують через "ДНР", для цього російські спецслужби створили Telegram-групу "Бездіяльність – не вихід", де підбурюють українців протестувати проти вимкнень світла.