Меркель: Євросоюз має шукати прямий контакт із Путіним

При цьому Меркель закликала ЄС консолідовано реагувати на гібридні загрози з боку РФ
Фото: EPA

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що Європейський союз потребує побудови індивідуального формату для перемовин із президентом РФ Володимиром Путіним. Про це вона сказала 24 червня, виступаючи в Бундестазі, пише "Немецкая волна".

Вона вважає, що Європейський союз має "шукати прямий контакт із Росією і російським президентом", а також розробити "порядок спільних стратегічних інтересів" Москви і Брюсселя. Як приклад таких інтересів вона назвала боротьбу зі змінами клімату, врегулювання конфліктів у Лівії та Сирії.

Водночас Меркель закликала ЄС консолідовано реагувати на гібридні загрози з боку РФ.

"Події останніх місяців зрозуміло засвідчили, що коли ми нескоординовано реагуємо на численні російські провокації, цього недостатньо. Євросоюз має створити механізми, щоб спільно і єдино реагувати на російські провокації", – підкреслила канцлерка Німеччини.

Контекст:

Стосунки ЄС і РФ зіпсувалися після анексії Криму і початку збройної агресії на сході України 2014 року.

Щодо Росії діє кілька санкційних пакетів Євросоюзу. Частина з них пов'язана із замахом на територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України. Окрім того, ЄС вводив санкції проти громадян РФ і російських організацій за кібератаки і арешт російського опозиційного політика Олексія Навального.

23 червня одразу кілька ЗМІ повідомили про бажання Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона запросити Путіна на саміт лідерів країн ЄС.