"Ми готуємося до великої битви". Кулеба розповів, як візит Байдена вплине на допомогу Україні

Кулеба розповів про постачання зброї Україні
Фото: EPA
Зустріч президента України Володимира Зеленського із президентом США Джо Байденом у Києві прискорить постачання зброї. Таку думку висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

За словами міністра, у Польщі незабаром відбудеться зустріч лідерів країн східного флангу НАТО, де можуть ухвалити додаткові рішення щодо підтримки України.

"Зараз є чітке відчуття, що ми готуємося до великої битви, в буквальному сенсі, на полі бою і до битви на дипломатичному полі бою. І зараз потрібна максимальна мобілізація всіх друзів, усіх тих, хто дієво допомагає Україні", – сказав Кулеба.

Він зазначив, що кожна політична зустріч та кожна розмова, тим більше на такому рівні, як президенти України та США – це пришвидшення поставок.

"Але є ще один елемент. Для цього потрібні дві речі – політичне рішення і блискуче організована логістика. Політичне рішення є, тепер потрібно, щоб працювала логістика у всіх сторін, щоб зброя доїхала. Із семи типів зброї, якої ми не мали до початку війни і яка нам потрібна, Україна за рік отримала шість. Зараз головна задача – все, що нам обіцяно, доставити вчасно в Україну з натренованими екіпажами", – сказав він.

Також Кулеба запевнив, що українська влада доб'ється постачань сучасних військових літаків Україні.

Контекст:

Байден приїхав до Києва вранці 20 лютого – у День пам'яті героїв Небесної сотні. Його візит не анонсували, хоча в українському МЗС натякали на приїзд топгостей.

Це перший візит Байдена до України від початку повномасштабної війни, розв'язаної Росією. Із Зеленським він зустрічався у Вашингтоні торік у грудні.

Під час візиту до Києва Байден оголосив про новий пакет допомоги для України на суму майже $500 млн.

Станом на 20 лютого адміністрація Байдена виділила на допомогу Україні $30,4 млрд, повідомили в Пентагоні. Зокрема, з моменту вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року Вашингтон надав допомоги на $29,8 млрд.