"Ми не встигаємо, процеси затягнули". Мельник заявив, що Бюро економічної безпеки можуть не запустити 25 вересня

Мельника призначили очільником БЕБ 20 серпня
Фото: Вадим Мельник / Facebook

Бюро економічної безпеки (БЕБ) України може не розпочати роботу 25 вересня. Про це сказав в інтерв'ю Суспільному 7 вересня очільник БЕБ Вадим Мельник.

"Ми не встигаємо. Певні процеси були затягнуті: не по вині Кабміну [України], не по вині народних депутатів. Так трапилось, що воно трошки затягнулось. Шість місяців, які були дані на ліквідацію ДФС, я в цьому брав участь, і ці шість місяців, які були дані для початку роботи БЕБ... Вони з різних об'єктивних причин затягнулися", – заявив чиновник.

Однією з можливих причин зволікання Мельник назвав літні відпустки.

сі орієнтуються на дату 25 вересня. Ми орієнтуємось на цю дату. Чому ж я і сказав, що вибрав тактику якомога скоріше призначити 30% центрального апарату. Щоб усі напрямки перекрити, щоб почати роботу, щоб перехопити якраз цей функціонал, який повинно робити БЕБ. І чи встигнемо ми? Ні, ми не встигаємо", – підкреслив він.

Процедура добору кандидатів на посади у БЕБ триватиме щонайменше 30–35 діб, сказав Мельник.

Керівник БЕБ не відкинув ситуації, коли ДФС ліквідують, а бюро ще не почне роботи.

"Так, таке може статися – це ризик. Зараз обговорюється питання, як не допустити це. У законі прописано: спочатку робота БЕБ, але не пізніше шести місяців. Шість місяців витікають 25-го чи 26 вересня. Це якраз та дата, коли вилучається з Податкового кодексу блок податкової міліції й вона перестає існувати", – пояснив Мельник.

Контекст:

Закон про створення БЕБ Верховна Рада ухвалила у другому читанні 28 січня 2021 року. Президент України Володимир Зеленський підписав його 22 березня.

У законі йдеться, що БЕБ – це центральний орган державної влади, правоохоронний орган, який має виявляти, припиняти, розслідувати і розкривати кримінальні злочини у сфері економіки, що становлять загрозу для життєво важливих інтересів України, а також запобігати їх скоєнню. Бюро нададуть відповідні повноваження Служби безпеки України та податкової міліції. Роботу БЕБ безпосередньо координуватиме Кабмін.

Уряд на засіданні 12 травня ухвалив постанову про створення БЕБ.

У новому відомстві працюватиме 4 тис. осіб, його директора вибрали на відкритому конкурсі. На конкурс заявки подало 59 учасників, допустили до участі 48 кандидатів. За підсумками електронного тестування на наступний етап, співбесіду, пройшло 12 кандидатів. У підсумковий етап конкурсу потрапило троє кандидатів: Мельник, член ради Нацбанку України, екснардеп від Партії регіонів Василь Горбаль і прокурор Офісу генпрокурора Аттіла Ковчі.

Мельник виграв конкурс і 20 серпня його призначили на посаду голови БЕБ.