"Ми цього ніколи не забудемо". Зеленський вручив главі МЗС Литви орден за підтримку України

Зеленський вручив Ландсбергісу орден князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 24 березня вручив орден главі МЗС Литви Габріелюсу Ландсбергісу під час зустрічі у Києві.

Про це Зеленський повідомив у Facebook, опублікувавши відповідне відео.

"За особливі заслуги вручив міністру закордонних справ Литви Габріелюсу Ландсбергісу орден князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня, – написав президент. – Дякую вам, вашій країні, вашим великим людям за підтримку України. Ми цього ніколи не забудемо. Вам завжди раді в Україні".

Ця нагорода "є визнанням величезної, щирої і непохитної підтримки, наданої Україні з боку народу Литви", прокоментував у Twitter Ландсбергіс.

"Я пишаюся тим, що беру це додому", – наголосив глава МЗС Литви.

Ландсбергіс заявляв у січні, що єдиний спосіб закінчити війну проти РФ – надати Україні більше зброї. Він також закликав дати Україні танки і далекобійні ракети ATACMS.

Контекст:

Литва активно надає допомогу Україні у боротьбі проти російських окупантів. У 2022 році військова підтримка Литви становила €283 млн, повідомляли в міноборони країни.

Зокрема, Україна у 2022 році отримала від Литви гаубиці калібру 105 мм і бронетранспортери М113.

2023 року Литва вже виділила Україні два вертольоти Мі-8 і кілька десятків зенітних установок L-70 з боєприпасами. Також литовці зібрали €14 млн на радари для ЗСУ.