Мінінформполітики України не пропонувало заборонити "ВКонтакте" та "Одноклассники"

Заступник міністра інформполітики Біденко: Російські соціальні мережі використовують як інструмент гібридної війни
Фото: Артем Біденко / Facebook

Рішення Ради національної безпеки і оборони про заборону "ВКонтакте", "Одноклассники" та інших російських сайтів відповідає завданням, які сьогодні стоять перед державою, заявили в Міністерстві інформаційної політики України.

Міністерство інформаційної політики України не подавало пропозиції заборонити російські соціальні мережі, але підтримує рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО). Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

"Зазначаємо, що ресурси "ВКонтакте", "Одноклассники", "Яндекс" і Мail.Ru не входять до переліку, який напрацювала робоча група під керівництвом заступника міністра Дмитра Золотухіна, та розглянула експертна рада при міністерстві, передавши потім до СБУ", – підкреслили в Мінінформполітики.

Водночас державний секретар міністерства Артем Біденко зазначив, що рішення РНБО "відповідає завданням, які сьогодні стоять перед державою з проблематики територіальної цілісності та соціального захисту".

Він заявив, що російські соціальні мережі спецслужби РФ використовують "як інструмент гібридної війни".

16 травня президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 28 квітня 2017 року про продовження та розширення санкцій через агресію РФ в Україні. В оновлених санкційних списках 1228 фізичних осіб і 468 юридичних осіб, зокрема "ВКонтакте", "Одноклассники", Mail.Ru і "Яндекс".

Уперше Київ запровадив санкції проти 105 компаній і 388 громадян, причетних до російської агресії, у 2015 році – за рік після того, як аналогічні заходи застосували США та ЄС. 17 жовтня 2016 року президент України продовжив колишні (із переліку виключили 41 фізичну особу й одну компанію) і затвердив додаткові санкції проти 335 фізичних і 167 юридичних осіб.

Згідно із законом "Про санкції", рішення про їх використання ухвалює РНБО України та вводить у дію президент своїм указом.