Міністри оборони України та США підписали угоду про стратегічні засади оборонного партнерства

Угоду міністри підписали під час візиту української делегації на чолі з президентом до США
Фото: mil.gov.ua
Міністр оборони України Андрій Таран і міністр оборони США Ллойд Остін 31 серпня в Пентагоні підписали рамкову угоду про стратегічні засади оборонного партнерства між відомствами. Про це поінформувала пресслужба Міноборони України.

Угода "посилює міцне стратегічне оборонне партнерство між відомствами двох держав, підтверджує ключові принципи і визначає амбітні цілі для наших двосторонніх відносин в сфері оборони", ідеться в повідомленні.

Як зазначили в Міноборони, угода передбачає, зокрема, підтвердження непохитної підтримки міністерством оборони США суверенітету і територіальної цілісності України, засудження російської окупації Криму та агресії на сході України, а також "підтвердження сталої підтримки міноборони США права України визначати свій майбутній зовнішньополітичний курс, незалежний від зовнішнього втручання, у тому числі у прагненні України до вступу в НАТО".

У межах угоди відомства визначать подальші кроки "для підвищення військового потенціалу і готовності України до збереження територіальної цілісності країни, прогресу на шляху сумісності з НАТО і сприяння регіональній безпеці".

Президент України Володимир Зеленський назвав цю угоду новим етапом у співпраці України та США в оборонній сфері.

"Для нас дуже важливі підтримка з боку США територіальної цілісності України, здобуття членства в НАТО і спільна протидія агресії РФ", – написав він у Twitter.

У Міноборони України перерахували стратегічні пріоритети, на яких буде зосереджено оборонні відносини міністерств у період до грудня 2026 року:

  • підтвердження того, що співпраця і підтримка США ефективно допомагають Україні протидіяти російській агресії, включно з програмою тренувань і навчань;
     
  • проведення реформ у секторі оборони відповідно до принципів і стандартів НАТО, з опорою на прогрес, досягнутий із 2014 року;
     
  • сприяння виконанню стратегії оборонної промисловості та реалізації реформ для задоволення потреб ЗСУ, зокрема збільшення прозорості українських оборонних закупівель, реформ корпоративного управління і розвиток довгострокового стратегічного партнерства у сфері науки і технологій;
     
  • поглиблення співпраці в Чорноморському регіоні;
     
  • посилення співпраці у сфері кібербезпеки, виявлення причетних до скоєння шкідливої кібердіяльності та забезпечення ефективного захисту від ворогів;
     
  • тісніше партнерство оборонних розвідувальних спільнот із метою підтримки військового планування й оборонних операцій.

Під час візиту української делегації в Пентагон міністри оборони двох країн підписали ще одну угоду – про проєкти у сфері досліджень, розробок, випробувань і оцінювання.

Контекст:

На початку березня міноборони США схвалило пакет допомоги у сфері безпеки для України на $125 млн, він охоплює надання українським військовим обладнання та консультацій. Пентагон підтвердив намір надати Україні оборонну летальну зброю. У червні міністерство оборони США затвердило другу частину допомоги Україні у сфері безпеки на суму $150 млн.

30 липня Палата представників Сполучених Штатів Америки проголосувала за збільшення розміру фінансової допомоги Україні цього року до загалом $481,5 млн, включно зі $125 млн військової допомоги. Для набуття чинності законопроєкт має підтримати Сенат США і підписати президент.

Напередодні візиту президента України Володимира Зеленського президент США Джо Байден доручив Держдепартаменту виділити Україні приблизно $60 млн із коштів Пентагону як військову допомогу. У пакет допомоги входить постачання Україні ракет до протитанкових комплексів Javelin.

Україна активізувала співпрацю з НАТО 2014 року на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості". Відповідно до Воєнної доктрини України, ухваленої 2015 року, поглиблення співпраці з НАТО є пріоритетним завданням.

7 лютого 2019 року український парламент ухвалив закон про внесення в Конституцію положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України у Європейському союзі та Організації Північноатлантичного договору. Закон набув чинності 21 лютого.

У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року в Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого було зазначено, що Альянс підтримує входження України в НАТО.