Міноборони Естонії запропонувало план допомоги Україні на €120 млрд

План передбачає оновлення ВПК країн Європи для допомоги Україні
Фото: Kaitseministeerium / Facebook

Влада Естонії розробила план військової допомоги Україні для захисту від агресії Росії на €120 млрд. Про це постійний секретар міністерства оборони Естонії Кусті Салм розповів в опублікованому 13 березня інтерв'ю Euractiv.

Таку суму він назвав "орієнтовною цифрою", достатньою для української перемоги над РФ. Проєкт передбачає як пряму допомогу, так і оновлення європейського військово-промислового комплексу. Частину коштів для цього пропонують профінансувати єврооблігаціями, за допомогою яких Європейська комісія могла б залучати кошти з фінансових ринків ЄС.

За словами представника міноборони Естонії, варіант випуску облігацій для фінансування оборони України або розширення оборонного виробництва в Європі розглядають як спосіб збільшення обсягу доступних коштів. Це дасть змогу швидше виконати план ЄС щодо модернізації й розширення ВПК і активізації випуску зброї.

Якщо ці кошти почнуть надходити в бюджети зараз, знадобиться приблизно рік, щоб постачання озброєнь Києву досягли потрібного рівня, визнав Салм.

Контекст:

Про те, що Естонія підготувала військову стратегію для країн Заходу, щоб допомогти Україні виграти війну за три роки, 14 січня написало видання ERR.ee. У документі, призначеному для всіх країн – учасниць контактної групи "Рамштайн", ідеться, що за консолідації зусиль західних країн потрібні не такі вже й великі внески.

У плані вказано, що ВВП усіх країн – учасниць робочої групи "Рамштайн" становить €47 трлн, із яких на допомогу Україні було спрямовано лише 0,2%. У самій Естонії для запуску заводу з виробництва боєприпасів буде потрібно щонайменше два роки, але експерти вважають, що за політичного бажання ці строки можна суттєво пришвидшити в усій Європі.