Мінцифри й НАБУ уклали антикорупційний меморандум

Документ підписали Кривонос і Федоров
Фото: nabu.gov.ua
Міністерство цифрової трансформації уклало з Національним антикорупційним бюро України меморандум про об'єднання зусиль у цифровізації та боротьбі з корупцією.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у Telegram.

"Цифровізація зупиняє схеми на мільярди гривень. Потенційний антикорупційний та економічний ефект від онлайн-послуг за два роки – 48 млрд грн. Тільки будівельні послуги заощаджують державі 11,2 млрд грн щорічно. Цифрові лікарняні – 4 млрд грн", – написав Федоров.

За його словами, сторони проведуть реінжиніринг (перепроєктування процесів) і цифровізують послуги, які містять найбільші корупційні ризики. Окрім того, бюро й міністерство разом розроблятимуть концепції прозорих публічних закупівель у сфері IT і забезпечать онлайн-моніторинг процесу закупівель дронів для сил безпеки та оборони України.

Глава Мінцифри зазначив, що серед пріоритетних антикорупційних проєктів 2023 року – "єВідновлення", "єАкциз", автоматизація послуг для моряків і розмитнення в "Дії".

Окрім того, за словами Федорова, Мінцифри допоможе впроваджувати в роботу НАБУ сучасні IT-інструменти, серед яких – штучний інтелект, аналіз великих даних, розпізнавання облич тощо.

Зі свого боку директор НАБУ Семен Кривонос зазначив, що досвід, який є в Мінцифри у сфері розвитку штучного інтелекту і програмних засобів, – це нові можливості й інструменти для пошуку та аналізу інформації в розслідуваннях НАБУ. Його цитує пресслужба бюро.

Окрім того, наголосив Кривонос, "війна змінює пріоритети в державних закупівлях, але не відкритість їх проведення". За його словами, роль НАБУ у цьому процесі – допомогти мінімізувати корупційні ризики під час здійснення державних закупівель Мінцифри.