Місія України при Євросоюзі і депутати Європарламенту написали листи Балуху і Сущенку та закликали РФ звільнити всіх українських політв'язнів

Дипломати і депутати Європарламенту провели акцію на підтримку Сущенка та Балуха
Фото: Mission of Ukraine to the EU / Facebook

Український журналіст Роман Сущенко та активіст Володимир Балух святкували дні народження в російських в'язницях, зазначили в місії України при Євросоюзі.

Місія України при Євросоюзі і депутати Європарламенту написали листи українським політв'язням Романові Сущенку та Володимирові Балуху, які святкували дні народження. Про це повідомила прес-служба місії 7 лютого.

"Сьогодні українські політв'язні Роман Сущенко та Володимир Балух відзначають день народження у кремлівських тюрмах. Представник України при ЄС Микола Точицький і депутати Європарламенту Марк Демесмакер (Бельгія), Едуард Кукан (Словаччина), Чарльз Теннок (Великобританія), Міхал Боні (Польща), Ребекка Гармс (Німеччина), Джулі Ворд (Великобританія) та Анна Фотига (Польща) написали листи підтримки Роману і Володимиру та закликали Росію негайно звільнити всіх українських політв'язнів", – ідеться в повідомленні.

Місія закликала міжнародну спільноту посилити тиск на Росію і "врятувати [Сущенка та Балуха] з російського полону".

Фермера з Роздольненського району Криму Володимира Балуха затримали після обшуку в грудні 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку виявили набої та тротилові шашки. У серпні 2017 року проти Балуха відкрили ще одну кримінальну справу – за заявою начальника Роздольненського ізолятора тимчасового утримання Валерія Ткаченка, який стверджував, що активіст його побив. За інформацією захисту українця, Ткаченко сам напав на Балуха, вдарив його й образив.

Адвокати і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, вивішений у дворі його будинку.

У липні 2018 року за сукупністю двох кримінальних справ Балуха засудили до п'яти років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 10 тис. руб. (приблизно 4 тис. грн). 3 жовтня так званий Верховний суд в окупованому Криму скоротив термін тюремного ув'язнення Балуха на один місяць.

25 січня 2019 року "суд" у Криму відмовив Балуху в умовно-достроковому звільненні.

Кореспондента "Укрінформу" у Франції Сущенка затримали 30 вересня 2016 року в Москві. ФСБ назвала його кадровим співробітником української військової розвідки. Проти українця відкрили кримінальну справу за статтею "шпигунство". Судовий процес відбувався в закритому режимі.

Обвинувачення просило засудити журналіста до 14 років колонії. В останньому слові українець сказав, що не визнає себе винним, і попросив суд винести виправдувальний вирок.

4 червня 2018 року суд у Москві засудив Сущенка до 12 років колонії суворого режиму.

У жовтні стало відомо, що журналіста етапували до виправної колонії №11 у Кіровській області Росії.