Міжнародна фінансова система негативно відреагувала на втручання Кабміну України у розподіл коштів за "зеленими" єврооблігаціями – Гройсман

Гройсман: Це чітка корупційна справа про те, що втрутилися у державні фінанси
Скріншот: Shuster online / YouTube

Міжнародна фінансова система негативно відреагувала на ситуацію із втручанням Кабміну України у розподіл коштів за "зеленими" єврооблігаціями. Про це заявив 19 листопада в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна" експрем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"У зв'язку із цими нерозрахунками вже зараз відреагувала міжнародна фінансова система. І переддефолтний рівень країни України, – наш із вами, українців, – зріс на 20%. Я все життя працював над тим, щоб знижувати борги, вибудовувати довіру та зменшувати навантаження на країну. Вони тепер створюють борги, що призводять до того, що наші з вами кошти вже під загрозою", – сказав Гройсман.

Експрем'єр вважає, що в ситуації із затриманням платежів "зеленим" інвесторам пов'язана корупція.

"Коли є кошти, які треба заплатити за рахунками, які підписав уряд, і якщо хтось знімає слухавку, наприклад, прем'єр, телефонує і дає пряму вказівку: зачекайте, відтермінуйте, ми маємо ще щось доопрацювати – мені тхне тільки одним – корупцією. Тобто вони хочуть на когось натиснути, щоб не передати їм грошей, щоб якось скерувати їх чи попросити щось натомість. [...] Мені [на посаді прем'єра] навіть на думку не спадало, що я можу зателефонувати комусь і сказати: "Ти винен їм гроші, почекай, не переказуй, ми маємо там зараз..." Це чітка корупційна справа про те, що втрутилися в державні фінанси, щоб одній компанії не сплатити грошей", – сказав Гройсман.

Контекст:

За інформацією "Обозревателя", увечері 13 листопада Кабмін на рівні "Ощадбанку" заблокував погашення боргів перед "зеленими" інвесторами на суму 19,3 млрд грн. Це були гроші, які "Укренерго" залучило через цільові єврооблігації для розрахунку із "зеленими" інвесторами. Європейський банк реконструкції та розвитку інвестував в облігації НЕК "Укренерго" $75 млн для того, щоб компанія змогла виплатити борги виробникам електроенергії із поновних джерел.

Після дій із грошима з боку ДП "Гарантований покупець" впали котирування єврооблігацій НЕК "Укренерго" та суверенні кредитні показники держави Україна.

13 листопада стало відомо про звільнення з посади голови держпідприємства "Гарантований покупець" Костянтина Петриківця. Він заявив, що причиною стала відмова зупинити виплату держпідприємством боргів перед виробниками електроенергії з поновних джерел, і звернувся через це в НАБУ.

У Кабміні стверджують, що звільнення Петриковця пов'язане із завданням підприємству збитків.

Компанія ДТЕК ВДЕ заявила про дискримінацію у погашенні заборгованості перед підприємствами "зеленої" генерації та висунула вимогу проведення негайного розслідування дій посадовців. ДТЕК веде підготовку до юридичного захисту своїх прав і відшкодування збитків, завданих компанії та інвесторам внаслідок махінацій уряду з розподілом коштів європейських кредитів.