Монастирський повідомив, кого запропонував призначити виконувачем обов'язків голови Нацгвардії

Монастирський (на фото) назвав вчинком справжнього офіцера рішення Балана піти у відставку
Фото: Денис Монастирський / Facebook
Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський 27 січня повідомив у Facebook, що підтримає рапорт Миколи Балана про звільнення з посади командувача Національної гвардії України та передасть його президенту України Володимирові Зеленському для ухвалення рішення.

Він назвав рішення Балана "вчинком справжнього офіцера" і розповів, що вже подав Зеленському подання про призначення виконувачем обов'язків командувача Нацгвардії нинішнього заступника голови НГУ генерал-лейтенанта Юрія Лебедя.

"Усі підрозділи Національної гвардії продовжують виконувати свої завдання у штатному режимі. Також за моїм наказом буде проведене вивчення умов, у яких несуть службу всі призовники строкової служби в Національній гвардії та Державній прикордонній службі", – додав міністр.

Балан вирішив піти у відставку через розстріл військовослужбовців на Південному машинобудівному заводі. Перед цим Зеленський, коментуючи інцидент, заявляв, що очікує на "обов'язкові кадрові висновки".

Контекст:

Балан очолив Національну гвардію України 13 червня 2019 року, раніше був заступником командувача НГУ.

У МВС повідомили 27 січня 2022 року, що на "Південмаші" військовослужбовець Національної гвардії України під час видавання зброї з невстановлених причин розстріляв з автомата Калашникова варту військовослужбовців Нацгвардії, після чого втік зі зброєю. Унаслідок цього п'ятеро людей загинули, ще п'ятеро дістали поранення. Радник глави МВС Антон Геращенко повідомив, що троє поранених на "Південмаші" у важкому стані, життя двох поза небезпекою.

Підозрюваного Артемія Рябчука затримали 27 січня. Він сам вийшов на зв'язок після втечі, розповіли у ДБР.

Монастирський зазначив, що за його наказом "буде створено комісію з вивчення обставин, які могли призвести до таких дій 21-річного військовослужбовця". "Також будуть вивчатися обставини проходження Артемієм Рябчуком військово-медичної комісії, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї. Після вивчення умов та обставин, що призвели до трагедії, будуть зроблені висновки. У тому числі кадрові", – заявив Монастирський.

ДБР відкрило кримінальне провадження про службову недбалість керівництва Нацгвардії (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до семи років.

Рябчука повідомили про підозру за трьома статтями КК України – ст. 115 (умисне вбивство), ст. 408 (дезертирство) та ст. 410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї та бойових припасів). Йому загрожує довічне позбавлення волі.