МЗС РФ: Британська влада систематично демонструє нездатність гарантувати безпеку росіян у Великобританії

МЗС РФ: Лондон звинуватив Росію в отруєнні власних громадян, вкинув назву хімічної речовини, якої ніколи не використовували в нас
Фото: EPA

Міністерство закордонних справ РФ заявило, що у світі розгортається "кампанія з формування абсолютної презумпції провини Росії" і йде "свідоме, навмисне нагнітання конфронтації, демонстрація сили біля російських кордонів".

Росія звинуватила Великобританію в нездатності гарантувати безпеку росіян на своїй території. Про це йдеться в заяві міністерства закордонних справ РФ, опублікованій на сайті відомства 28 березня.

"Британська влада систематично демонструє нездатність гарантувати безпеку на своїй території російських громадян", – заявили у МЗС РФ.

Як приклади відомство навело отруєння екс-співробітника Федеральної служби безпеки РФ Олександра Литвиненка, смерть бізнесменів Бадрі Патаркацишвілі й Олександра Перепеличного, самогубство Бориса Березовського, смерть бізнесмена Миколи Глушкова та отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його доньки Юлії.

"В останньому випадку Лондон знехтував усіма нормами міжнародного права, етики і просто здорового глузду. Не надаючи жодних доказів і навіть не висуваючи жодної конкретної картини події, Лондон звинуватив Росію в отруєнні власних громадян, вкинув назву хімічної речовини, якої ніколи не використовували в нас, розгорнув масштабну політичну і медійну кампанію. Інспіровано безпідставне вислання російських дипломатів із низки країн і представництв при міжнародних організаціях, оголошено комплекс інших санкційних заходів", – ідеться в заяві.

Британська сторона "проігнорувала" вимогу надати зразки речовини, якою отруїли Скрипалів, зазначили в МЗС. 

"Поведінка британської влади викликає безліч запитань. Населення самої Великобританії тримають у невіданні щодо основних моментів цього інциденту, який оголосили таким, що становить серйозну загрозу, невідома загальна кількість постраждалих. Замовчують інформацію про діяльність розташованої неподалік від Солсбері секретної лабораторії Портон-Даун, де, як усім відомо, проводили роботи зі створення хімічної зброї. Приховують відомості про щорічні навчання "Токсичний кинджал", які цей центр спільно з британськими військовими проводив напередодні отруєння Скрипалів, під час них відпрацьовували прийоми боротьби з хімічним і біологічним зараженням", – заявили у відомстві.

У МЗС вважають, що у світі розгортається "кампанія з формування абсолютної презумпції провини Росії" і йде "свідоме, навмисне нагнітання конфронтації, демонстрація сили біля російських кордонів".

"Очевидна лінія на протидію політико-дипломатичній взаємодії з метою об'єктивного та всебічного розгляду інциденту в Солсбері. Аналіз сукупності всіх обставин свідчить про незацікавленість британської влади в з'ясуванні справжніх мотивів і встановленні виконавців злочину в Солсбері та наводить нас на думку про ймовірну причетність до нього спецслужб Великобританії. Якщо російській стороні не нададуть переконливих доказів протилежного, будемо вважати, що ми маємо справу із замахом на життя наших співгромадян унаслідок найбільшої політичної провокації. Наголошуємо, що тягар доказів у цій історії лежить саме на британській стороні", – заявили в російському міністерстві.

4 березня 2018 року 66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували із симптомами отруєння в британському Солсбері.

Слідство з'ясувало, що під час замаху було використано розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок". Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей вимагала від Кремля пояснити подію до вечора 13 березня, інакше Лондон уважатиме інцидент незаконним застосуванням сили Росією проти Великобританії.

Позицію Великобританії підтримала влада Франції, США, Німеччини, Австралії та інших країн.

Москва відмовилася відповідати на ультиматум Лондона і вимагала надати їй зразки речовини, якою отруїли Скрипалів.

14 березня влада Британії оголосила про вислання 23 російських дипломатів, а також про припинення запланованих двосторонніх контактів із РФ. 17 березня Росія оголосила персонами нон ґрата 23 британських дипломатів.

За підрахунками телеканала CNN станом на 28 березня, російських дипломатів вислало ще 27 країн, зокрема Україна.

НАТО також відкликає акредитацію семи російських представників при Альянсі.