МЗС РФ викликало українського дипломата через акцію під посольством РФ, під час якої "спалювали Кремль"

Дипломата викликали у МЗС РФ 28 травня
Фото: EPA
Міністерство закордонних справ Росії 28 травня викликало тимчасового повіреного у справах України у РФ Василя Покотила. Про це поінформувала пресслужба відомства.

Як зазначено в повідомленні, дипломату "було висловлено рішучий протест у зв'язку з провокаційними акціями, які тривають біля посольства Росії в Києві".

Ідеться про акцію, яку 26 травня провели біля посольства РФ у Києві з нагоди річниці початку боїв Збройних сил України з російськими окупантами за донецький аеропорт.

У МЗС Росії стверджують, що під час акції "виявилося, що заблоковано центральний вхід у посольство, лунали погрози й образи на адресу Росії й російського керівництва". У відомстві вважають акцію порушенням Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року і надіслали Україні ноту протесту.

Контекст:

Учасники акції під посольством РФ 26 травня вшанували пам'ять загиблих за територіальну цілісність і незалежність України. Далі вони влаштували перформанс під назвою "Спалення Кремля". На асфальт поклали картонний макет кремлівських веж, полили його легкозаймистою сумішшю й підпалили.

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.

Українські військові (їх називали "кіборгами") покинули донецький аеропорт 22 січня 2015 року. Оборона аеропорту тривала 242 дні. Під час боїв було повністю зруйновано всі будівлі, обидва термінали й вежу управління.

Наприкінці січня 2015 року, за даними української сторони, бойовики кілька разів підривали перегородки в будівлі аеропорту, через це під завалами опинилося кілька десятків бійців АТО.