МЗС України попросило іноземних партнерів "не нагнітати інформаційне поле"

У МЗС привітали рішення абсолютної більшості іноземних партнерів не змінювати режим роботи диппредставництв в Україні
Фото: depositphotos.com
Міністерство закордонних справ України закликало іноземних партнерів утриматися "від кроків у публічному просторі, що нагнітають інформаційне поле".

Про це йдеться у коментарі українського зовнішньополітичного відомства, опублікованому 26 січня на сайті МЗС.

У відомстві наголосили, що вітають рішення абсолютної більшості іноземних партнерів не змінювати режим роботи диппредставництв в Україні, зокрема – не проводити евакуацію членів сімей та співробітників.

"Підтверджуємо позицію про передчасність таких кроків на цьому етапі. При цьому продовжуємо тісну взаємодію з партнерами щодо оцінки подальших ризиків і загроз агресії Росії, – зазначено у повідомленні. – Упевнені, що нинішні виклики можна подолати лише завдяки єдності та скоординованості спільних дій”.

Контекст:

Питання про евакуацію дипломатів порушено на тлі нарощування Росією своїх військ біля кордону з Україною, а також загрози можливого вторгнення РФ.

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США стурбовані переміщенням російських військ на навчання до Білорусі.

У Пентагоні повідомили 24 січня, що Росія зараз не має наміру йти на деескалацію. Глава Міноборони України Олексій Резніков того самого дня заявив, що Росія не створила жодного ударного угруповання, що б свідчило про підготовку її вторгнення в Україну. На думку секретаря Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) Олексія Данілова, повномасштабне вторгнення Росії в Україну на сьогодні неможливе.

Президент України Володимир Зеленський 24 січня за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони повідомив, що представники РНБО працюють для повної деескалації та мирного врегулювання ситуації на Донбасі, в Україні все під контролем і причин для паніки немає.

У МЗС України повідомили 24 січня, що США, Великобританія, Австралія та Німеччина поінформували зовнішньополітичне відомство про наміри евакуювати членів сімей і частину співробітників або дозволити їм добровільно покинути українську територію.

Водночас інші країни, Євросоюз, ОБСЄ, Рада Європи, ООН, НАТО та представництва інших міжнародних і регіональних організацій повідомили МЗС, що таких планів поки що не мають через відсутність достатніх причин для цього кроку.