"На кону – каса для виборів 2019 року". Лещенко назвав Данилюка "новим ворогом правлячої нині корумпованої верхівки"

Данилюк обіймає посаду міністра фінансів України з 14 квітня 2016 року
Фото: Міністерство фінансів України / Facebook

Представники Генпрокуратури України вимагали від Служби безпеки України знайти компромат на міністра фінансів Олександра Данилюка, заявив нардеп від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко.

Колишній прокурор сил АТО, а зараз заступник начальника департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України (ГПУ) Костянтин Кулик надіслав у Службу безпеки України (СБУ) листа з вимогою знайти компромат на міністра фінансів України Олександра Данилюка. Про це у блозі на "Українській правді" повідомив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко.

Данилюка він назвав "новим ворогом правлячої нині корумпованої верхівки".

Лещенко опублікував копію звернення Кулика у СБУ. У документі йдеться про необхідність перевірити "Центр вільної економіки імені Кахи Бендукідзе", співзасновником якої є лідер "Руху нових сил" Михайло Саакашвілі. За даними Лещенка, до створення "Центру Бендукідзе" причетний і Данилюк.

"Отримані матеріали прошу невідкладно направити на адресу Генпрокуратури для приєднання до матеріалів кримінального провадження №42014000000000029", – ідеться в листі.

Під таким номером у ГПУ відкрито справу щодо злочинної організації, створеної під час президентства Віктора Януковича "з метою вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів, зокрема проти державної власності".

"Природа проблем міністра фінансів – через конфлікт з оточенням Порошенка, а саме – главою податкової інспекції Києва Людмилою Демченко. Наступного дня після викривальних заяв міністра фінансів про те, що ринок фіктивного ПДВ у Києві становить мільярд гривень на місяць, проти нього почалася нова серія атак, цього разу через нібито "несплачені податки", – пише Лещенко.

Він уважає, що "наїзд на Данилюка відбувається через відмову прийняти правила гри, як це зробив його сусід по будинку уряду, міністр економіки Степан Кубів".

"Глава фінансового міністерства просто не захотів бути сліпою маріонеткою президента і його адміністрації, які давно вийшли за рамки конституційних повноважень. Воюючи з Данилюком, Банкова посилає сигнал усій системі: якщо ви заважаєте нам заробляти, будете мати проблеми з прокурорами. На кону – каса для виборів 2019 року", – заявив нардеп від Блоку Петра Порошенка.

Данилюк обіймає посаду міністра фінансів України з 14 квітня 2016 року.

Восени 2017 року в межах розслідування злочинів Януковича ГПУ цікавилася діяльністю Координаційного центру з упровадження економічних реформ, який у 2010–2015 роках очолював Данилюк. Водночас цікавість прокуратури викликали ті співробітники центру, хто згодом заснував благодійні організації "Центр реформ" і "Центр вільної економіки імені Кахи Бендукідзе".