На отримання монетизованої субсидії із березня претендує 3,742 млн домогосподарств – Рева

У Києві відбулася нарада, присвячена запуску системи монетизації субсидій
Фото: Петро Порошенко / Twitter

Із березня субсидії на оплату житлово-комунальних послуг будуть видавати готівкою, гроші можна отримувати банківським переказом на рахунок або через "Укрпошту", поінформував міністр соціальної політики Андрій Рева.

3,742 млн українських домогосподарств претендують на отримання субсидії у грошовій формі. Про це на нараді в Києві, яку транслював телеканал "112 Україна", повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева.

"Житлові субсидії надаватимуть набувачам у вигляді готівки. Тобто суму субсидії будуть виплачувати безпосередньо громадянам. Монетизацію застосовуватимуть до тих, хто оформив субсидію на поточний опалювальний період, починаючи із жовтня – грудня 2018 року. Таких домогосподарств у нас наразі  3 742 075", – сказав Рева.

Він зазначив, що кошти за лютий буде виплачено в березні, за березень – у квітні, за квітень – у травні 2019 року.

Пенсіонерам, частка яких серед претендентів на субсидію на 1 лютого становить 69,9%, гроші будуть виплачувати одночасно з пенсією, починаючи з 4 березня, розповів глава Мінсоцполітики. Водночас вони зможуть зняти свою субсидію в тому банку, в якому отримують пенсію. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом із пенсією доставить "Укрпошта", повідомив Рева.

Одержувачам, які не є пенсіонерами, суму субсидії перераховуватимуть грошовим переказом через "Ощадбанк".

"Це називається внутрішньою платіжною системою "Швидка копійка". Людина з паспортом звертається в будь-яке відділення, і їй виплачують кошти за фактом звернення. Усі необхідні реєстри буде передано в "Ощадбанк" до початку березня", – розповів Рева.

Цей механізм почне діяти із 12 березня, щоб до 20 березня одержувачі змогли заплатити за житлово-комунальні послуги, пояснив він.

Систему монетизації субсидій затвердили на засіданні Кабінету Міністрів 6 лютого. Про її запуск цього самого дня оголосив президент України Петро Порошенко. За його словами, середній розмір виплат становитиме 1500 грн.