НАБУ просить дозволити затримання голови ОАСК Вовка і ще кількох суддів

У НАБУ нагадали, що Вовк не з'явився на засідання, призначені на 22-ге, 29 жовтня, 5-те, 2-ге і 23 листопада цього року

Фото: Павло Вовк / Facebook

У Національному антикорупційному бюро України пояснили, що дозвіл на затримання змушені просити, оскільки голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк та інші судді систематично не з'являються на засідання.

Детективи Національного антикорупційного бюро України скерували генеральній прокурорці Ірині Венедіктовій проєкти клопотань до Вищої ради правосуддя про надання дозволу на затримання і тримання під вартою декількох суддів Окружного адміністративного суду міста Києва. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

"До таких дій слідство змушене вдатися, зважаючи на відсутність інших законних шляхів для доставлення підозрюваних до суду та забезпечення їхньої належної процесуальної поведінки", – зазначили в бюро.

У відомстві нагадали, що голова ОАСК Павло Вовк не з'явився на засідання, призначені на 22-ге, 29 жовтня, 5-те, 2-ге і 23 листопада цього року.

17 липня НАБУ повідомило, що правоохоронці вручили підозри Вовку й іншим суддям, а також тодішньому керівнику Державної судової адміністрації Зеновієві Холоднюку.

У НАБУ пояснювали, що Вовку інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351&³2; (організація перешкоджання діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України), ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 375 (організація ухвалення суддею (суддями) свідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) і ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Підозри базуються на аналізі записів, зроблених у кабінеті Вовка і оприлюднених 26 липня 2019 року. Тоді у прокуратурі заявляли, що судді ОАСК системно втручалися в діяльність вищих органів влади України. У ОАСК заявили про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів і їхню дискредитацію. Вовк сказав, що обшуки у приміщенні суду – це "цирк", а записи розмов суддів, оприлюднені правоохоронцями, сфальсифіковано.

11 серпня НАБУ оголосило Вовка, чотирьох суддів ОАСК і двох ексчленів Вищої кваліфікаційної колегії суддів у розшук, оскільки їх не було на допитах.

За даними "Української правди", Венедіктова підписала подання до Вищої ради правосуддя про усунення кількох суддів ОАСК (зокрема голови суду Вовка) 14 серпня.

3 листопада Вовка знову оголосили в розшук. У відповідь на інформацію у ЗМІ про розшук в Окружному адмінсуді Києва заявили, що Вовк із 2 листопада перебуває на лікарняному у зв'язку із самоізоляцією через коронавірусну інфекцію СOVID-19, і підкреслили, що інформація про ігнорування повісток не відповідає дійсності. Вовк заявляв, що повісток не отримував.