НАБУ проводить обшуки в "Енергоатомі"

За словами Ситника, розслідування було розпочато, оскільки "є певні дискримінаційні умови при продажу електроенергії"

Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Facebook
Обшуки в центральному офісі Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" санкціонував антикорупційний суд, повідомив глава Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

Національне антикорупційне бюро України проводить обшуки в центральному офісі державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом". За словами глави НАБУ Артема Ситника, вони пов'язані з продажем електроенергії. Про це він заявив 10 лютого під час пресбрифінгу в Українському кризовому медіацентрі, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Відбуваються обшуки, санкціоновані антикорупційним судом. Щоб не розголошувати таємницю досудового розслідування, можна сказати тільки те, що ця справа дійсно стосується продажу електроенергії ряду комерційних структур", – сказав Ситник.

За його словами, розслідування було розпочато, оскільки "є певні дискримінаційні умови при продажу електроенергії".

"Формуються квоти таким чином, щоб їх можна було викупити тільки окремим споживачам електроенергії", – пояснив глава НАБУ.

Це, як зазначив Ситник, істотно впливало на формування ціни на електроенергію.

"Відповідно, можна говорити про потенційні збитки державі внаслідок того, що держава продає електроенергію за завідомо заниженими цінами... За результатами обшуків будуть прийматися певні рішення", – додав глава НАБУ.

Позафракційний народний депутат Гео Лерос написав у Facebook, що обшуки проводять у справі реалізації "Енергоатомом" електроенергії за низькою ціною у грудні 2020 року, що могло призвести до збитків підприємства в розмірі приблизно 2,4 млрд грн.

"Енергоатом" продав електроенергію за неринковими заниженими цінами трейдерам олігархів, а ті вже реалізували електроенергію кінцевим споживачам у рази дорожче від ціни закупівлі в "Енергоатому", – зазначив Лерос.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", ідеться про компанії "Д.Трейдинг", "Юнайтед Енерджі", "Солді Інфініті", "Укренерго", "Укр Газ Ресурс", ЕТГ, ВІМК, "Ле Трейдинг Україна" і КП "Кривбасводоканал". Цим компаніям "Енергоатом" за двосторонніми договорами продав 13,331 млн МВт-год електроенергії (87,7% запропонованого обсягу), що становило 17,7% прогнозного вироблення електроенергії компанією на 2021 рік.

20 січня Кабінет Міністрів України за дорученням президента забрав ДП "НАЕК "Енергоатом" з управління Міністерства енергетики, повідомив у своєму Telegram прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Наприкінці грудня в інтерв'ю агентству LIGA.net в.о. президента "Енергоатому" Петро Котін розповів, що компанія за підсумками минулого року матиме 7,6 млрд грн збитків через борги.