"Над світом нависла нова загроза". Степанов не відкинув, що в Україні може бути четверта хвиля COVID-19

Про вихід України з третьої хвилі епідемії глава МОЗ заявив 7 травня
Фото: ЕРА
В Україні може початися четверта хвиля коронавірусної інфекції. Такий прогноз на брифінгу 11 травня зробив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Чергова хвиля коронавірусу подолана, але [...] ми прогнозуємо, що у нас може бути і четверта хвиля коронавірусу, тому ми не можемо розхолоджуватися, ми повинні все зробити, щоб цей удар не був такий жорсткий. Над світом нависла нова загроза нового штаму коронавірусу, який уже наробив чимало горя в Індії", – сказав він.

За словами міністра, "індійський" штам коронавірусу вже зафіксували в Польщі, Румунії та інших країнах Європи.

"Для нас це досить серйозний виклик. Новий штам дуже небезпечний, дуже агресивний, навіть більше, ніж "південноафриканський" і "британський" штами. Він виражений надважкою клінічною картиною з ураженням не тільки органів дихання, але і шлунково-кишкового тракту і нирок", – пояснив Степанов.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

7 травня Степанов заявив, що Україна вийшла з третьої хвилі епідемії. Глава МОЗ зазначив, що на піку епідемії в лікарнях перебувало 44 тис. пацієнтів на кисневій терапії.

Станом на 11 травня у країні підтвердили 2,1 млн випадків коронавірусної інфекції, померло 46,6 тис. пацієнтів із COVID-19, одужало майже 1,8 млн осіб.

В Індії з березня фіксують випадки зараження новим штамом коронавірусу з подвійною мутацією, що спровокувало масштабне зростання нових випадків COVID-19. Країна 12 квітня вийшла на друге місце у світі за загальною кількістю випадків інфікування коронавірусом. Рекордний добовий показник захворюваності у країні – 414,2 тис. нових випадків – зафіксували 6 травня.