Найєм: Насірова здали, а Мартиненка – ні

Найєм: Деякі прізвища поручителів за Мартиненка стали розчаруванням
Фото: Mustafa Nayyem / Facebook

На відміну від глави Держфіскальної служби Романа Насірова, за екс-нардепа Миколу Мартиненка поручилося багато публічних політиків. При цьому про суть висунутих звинувачень ніхто з поручителів не говорить, зазначив депутат Ради від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм.

Звільнення колишнього депутата Верховної Ради від "Народного фронту", екс-голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Миколи Мартиненка під особисту поруку відрізняє цей процес від справи колишнього голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова, але поки нагадує кругову поруку. Про це написав у Facebook народний депутат від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм.

"Деякі прізвища поручителів за Миколу Мартиненка стали розчаруванням. Більшість із них – публічні політики, і мають право на висловлення власної думки, але наразі від жодного з них не пролунала чітка відповідь на просте й очевидне запитання: що вони думають про саму суть висунутих звинувачень – чи були махінації з урановим концентратом, заподіяна реальна шкода державі? Без такої аргументації все це більше схоже на кругову поруку, оскільки викладені Національним антикорупційним бюро схеми і пояснення мають більш переконливий вигляд", – уважає Найєм.

На його думку, поручителі ризикують репутацією.

"Урешті-решт піна спаде, а ім'я та плями залишаться. І, до речі, події у справі Миколи Мартиненка ще раз довели: Романа Насірова здали, а колишнього главу комітету з ПЕК – ні. Принаймні – поки", – додав депутат.

Сьогодні Солом'янський райсуд обрав як запобіжний захід Мартиненку особисту поруку. На поруки його взяли 18 народних депутатів, міністр молоді та спорту України Ігор Жданов та заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

Клопотання прокурорів про арешт підозрюваного з правом унесення застави в розмірі 300 млн грн було відхилено.

Суддя зобов'язав Мартиненка повідомляти про зміну місця проживання, з'являтися на виклики для проведення слідчих дій, утримуватися від спілкування з низкою осіб, які фігурують у матеріалах підозри, і здати на зберігання всі документи для виїзду за кордон.

Мартиненка затримали увечері 20 квітня. Екс-нардепа підозрюють у зловживаннях під час виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann.

За словами голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, Мартиненку загрожує до 12 років позбавлення волі.

7 березня Солом'янський районний суд обрав Насірову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 100 млн грн. Глава ДФС був заарештований на 60 днів у рамках кримінального провадження про завдання державі збитків під час реалізації газу, видобутого за участю компанії "Укргазвидобування".

Увечері 16 березня Насіров вийшов на свободу після того, як його дружина внесла за нього 100 млн грн застави, що вимагав суд.