Найєм: Передайте Собчак, що надмірний пафос її звернення про "ВКонтакте", м'яко кажучи, недоречний

Найєм: Евромайдан, на який Собчак так наполегливо посилається, починався, координувався і спокійно обходився Facebook і Twitter
Фото: Александр Сенько / Facebook

Російська журналістка Ксенія Собчак помиляється, стверджуючи, що Євромайдан координувався через мережу "ВКонтакте". Про це написав український політик Мустафа Найєм.

Російська телеведуча Ксенія Собчак допустила кілька маніпуляцій у своєму відеозверненні щодо заборони в Україні російських соціальних мереж. Про це написав у Facebook депутат Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм.

"Передайте Ксенії Собчак, що надмірний пафос її звернення про "ВКонтакте", м'яко кажучи, недоречний. Не те, щоб я все знав про соцмережі та революції, але конкретно Євромайдан, на який вона так наполегливо посилається, починався, координувався і спокійно обходився Facebook і Twitter. Думаю, мало що про ВК чули в Тунісі, Ємені, Єгипті та інших країнах "арабської весни", – підкреслив Найєм.

Він нагадав, що у 2013 році ФСБ РФ вимагало від засновника мережі "ВКонтакте" Павла Дурова особисті дані адмінів груп Євромайдану.

"Соромлюсь запитати, а чи є десь у мережі посилання на звернення Ксенії до Миколи Патрушева (директор ФСБ."ГОРДОН") або Володимира Путіна з вимогою припинити це неподобство? Я щось не бачив", – написав нардеп.

На думку Найєма, Собчак марно згадує заборону на в'їзд до України переможниці російського відбору на "Євробачення 2017" Юлії Самойловій.

"Самойлова напевно відмінно співає, але, соррі, порушила закони і Конституцію нашої країни, у якої Кремль насильно відірвав шматок території. Чи пані Собчак щиро думає, що десь у Великій Британії, США або Іспанії за незаконне перетинання держкордону зустрічають на червоному килимі і нагороджують за сміливість?" – запитує політик.

Він уважає, що загалом зверненням Собчак не вистачає конкретики.

"В Україні вистачає впливових журналістів та експертів, які більш компетентно і не такими загальними фразами регулярно розкладають весь масштаб проблем економіки, корупції, судів тощо. Чого не скажеш, наприклад, про Росію, де найкращі критики або втекли до Лондона, або плазують на федеральних каналах, або – як, наприклад, сама Ксенія – змушені перебиватися інтернетом", – зазначив український депутат.

"Свою непокору українці, на відміну від росіян, воліють демонструвати не в соцмережах, а на барикадах і в окопах", – підсумував він.

20 травня Собчак звернулася до президента України Петра Порошенка, заявивши, що всі, хто "оголошував війну соцмережам", програвали, і що рейтингу Порошенка, на її думку, "вже нічого не врятує".

"Коли вам знадобиться зателефонувати комусь із європейських лідерів, він запитає про вас коротку довідку, а там буде написано ясно: "Це той, хто не пустив російську співачку-інваліда на "Євробачення" і заборонив соцмережі", – сказала Собчак.

На її думку, за допомогою заборонених соцмереж українці організовували Євромайдан і добровольчі батальйони.