Найвищий відсоток жінок-депутатів місцевих рад – у списках "Нашого краю"

Відсоток обраних жінок-кандидатів у списках партії "Наш край" – 40,3%
Фото: EPA

На минулих місцевих виборах жінок було обрано до місцевих органів влади менше, ніж їх було у списках у відсотковому співвідношенні, зазначили у громадянській мережі "Опора".

Серед партій, які отримали найбільше мандатів за результатами місцевих виборів, найвищий відсоток обраних жінок-кандидатів у партії "Наш край". Про це на своєму офіційному сайті повідомила громадянська мережа "Опора".

"Серед низки політичних сил, що отримали найбільше мандатів за результатами місцевих виборів, найвищий відсоток обраних жінок-кандидатів у списках партії “Наш край” – 40,3% та “Слуга народу” – 39,1%, а найнижчий у ВО “Свобода” – 26%", – ідеться в повідомленні.

У громадянській мережі "Опора" зазначили, що серед усіх обраних депутатів місцевих рад 64,1% чоловіків, а 35,9% – жінок. Водночас серед кандидатів було 55,5% чоловіків і 44,2% жінок. Отже, жінок обрали до місцевих рад менше, ніж їх було у списках у відсотковому співвідношенні.

"Ця статистика демонструє, що з одного боку гендерна квота на етапі висування була забезпечена, тому що це понад 40% жінок. Але на етапі голосування вона дещо зменшилася – до майже 36%", – резюмувала голова правління громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

Місцеві вибори на всій території України, крім анексованого Криму й окупованих районів Донецької та Луганської областей, відбулися 25 жовтня. Громадяни України обирали міських, сільських і селищних голів, а також депутатів обласних, районних, міських, сільських і селищних рад. Вибори вперше провели згідно з новим Виборчим кодексом – за пропорційною системою з відкритими списками.