"Нам не по дорозі з російським Zомбілендом". В Офісі президента відреагували на кандидатство у члени ЄС для України

Україна – офіційний кандидат у Євросоюз, а Європа – єдина, як ніколи раніше, наголосив радник глави ОПУ
Фото: depositphotos.com
Набуття Україною статусу кандидата у члени Європейського союзу є кінцем проєкту "русского мира" у країні.

Таку думку 23 червня у Twitter висловив радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

"Кінець проєкту "русского мира" в Україні та ери російського лобі в Європі. Україна – офіційний кандидат до Євросоюзу, а Європа – єдина, як ніколи раніше. Попереду – непростий шлях, але головне доведено: ми – частина цивілізованого світу, нам не по дорозі з російським Zомбілендом", – написав радник керівника ОПУ.

Рішення про надання Україні статусу кандидата у члени ЄС було ухвалено на саміті Європейської ради 23 червня. Це "одне з найважливіших рішень для України за всі 30 років її незалежності", зазначив президент Володимир Зеленський.

Разом з Україною статусу кандидата у члени ЄС надали Молдові, повідомив глава Євроради Шарль Мішель у Twitter. Лідери ЄС визнали також європейську перспективу Грузії й готові надати статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання, додав він.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу. Зеленський заявив, що в умовах, які склалися, розраховує на приєднання до блоку за спеціальною процедурою.

Європейський парламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ у ЄС. Потім відбувся неформальний саміт лідерів ЄС, де було ухвалено рішення, яке, як вважають у МЗС України, свідчить про те, що Україна буде членом ЄС.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні та Молдові. Водночас для початку подальших переговорів щодо вступу в ЄС Україні потрібно буде виконати низку умов. Зокрема, ідеться про судову реформу, кроки щодо боротьби з корупцією, відмиванням грошей та інші заходи.

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина говорила 22 червня, що Україна має намір виконати рекомендації Європейської комісії щодо надання їй статусу кандидата у члени ЄС до кінця 2022 року. На її думку, Україна може стати членом ЄС протягом 210 років, а не десятиліть, як це прогнозують деякі європейські чиновники.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила 22 червня під час виступу в Європарламенті, що завдяки Угоді про асоціацію від 2016 року Україна "вже запровадила приблизно 70% правил, норм та стандартів ЄС". "І весь цей прогрес було досягнуто завдяки тому, що у жителів України Європа в серці та в умі", – наголосила єврочиновниця.

Останнє розширення Євросоюзу відбулося 2013 року – до ЄС приєдналася Хорватія. Вступ Хорватії в ЄС зайняв 10 років (із моменту заявки на членство 2003 року до вступу 2013 року). На початку 2020 року Європейський союз покинула Великобританія.