НАЗК вимагає від Денісової пояснень про конфлікт інтересів у процесі голосування в Раді під час її призначення омбудсменом

Денісова стала омбудсменом у березні 2018 року
Фото: nfront.org.ua

Омбудсмен Людмила Денісова порушила вимоги закону "Про запобігання корупції" під час голосування у Верховній Раді про внесення до порядку денного питання про своє призначення, заявили у Національному агентстві з питань запобігання корупції України.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) України викликає омбудсмена Людмилу Денісову для надання пояснень про конфлікт інтересів у зв'язку з голосуванням у Верховній Раді про внесення до порядку денного питання про своє призначення, повідомляє прес-служба НАЗК 25 квітня.

"Для забезпечення реалізації прав особи, яка притягається до адміністративної відповідальності і яка має право подати пояснення та зауваження до змісту протоколів, до Національного агентства з питань запобігання корупції запрошено Людмилу Денісову, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", – ідеться в повідомленні.

НАЗК установило, що Денісова 15 березня 2018 року вчинила дії в умовах "реального конфлікту інтересів". Під час голосування стосовно питання порядку денного про своє призначення на посаду уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Денісова порушила вимоги щодо запобігання і врегулювання конфлікту інтересів, установлені статтею 28 закону "Про запобігання корупції".

"Своїми діями Людмила Денісова вчинила правопорушення, пов'язані із корупцією, відповідальність за які передбачена ч. 1 і 2 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У зв'язку з цим Людмила Денісову запрошено прибути до Національного агентства 25 квітня 2018 року протягом дня з 9.00 до 17.00", – додали у НАЗК.

15 березня 2018 року Рада призначила Денісову уповноваженим парламенту з прав людини. Під час фінального голосування "за" проголосувало 280 депутатів. Денісова брала участь у голосуванні. Її голоси за себе було враховано.

Екс-член НАЗК Руслан Рябошапка заявив 16 березня, що Денісова вчинила як мінімум чотири адміністративні правопорушення, оскільки двічі голосувала за себе під час обрання Верховною Радою уповноваженого з прав людини.

Згідно зі ст. 37 закону України "Про регламент Верховної Ради України", народний депутат бере участь у голосуванні щодо питань, із яких у нього є конфлікт інтересів, за умови публічного оголошення про це під час пленарного засідання парламенту.

Денісовій 57 років, вона уродженка Російської Федерації. У 2007–2010-му і у 2014 році обіймала пост міністра соціальної політики України. Народний депутат України чотирьох скликань.