Нардеп Аксьонов вирішив скласти мандат. ЗМІ писали, що він мав російський паспорт на момент обрання до Ради

Аксьонов став нардепом у 2021 році
Скріншот: ТСН / YouTube

Народний депутат Андрій Аксьонов, який, за даними ЗМІ, має російський паспорт, написав заяву про складання мандата. Про це у Telegram повідомили нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко і нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Про ймовірний російський паспорт Аксьонова написав і Гончаренко.

"Як взагалі людина, яка мала російський паспорт, могла знаходитися в українському парламенті? Як вона могла там бути 11 місяців після початку вторгнення? Це якийсь сюр", – зазначив він.

Железняк додав, що коли Рада проголосує за те, щоб Аксьонов склав мандат, то в парламенті залишиться рекордно мала кількість нардепів – 415.

Контекст:

У березні 2021 року тоді ще мер Добропілля Донецької області Аксьонов переміг на довиборах у Раду з великим відривом: за нього проголосувало 19 949 виборців, його найближчий суперник, висуванець Партії Шарія Валентин Рибін набрав 3963 голоси. 9 квітня ЦВК оголосила його переможцем. 19 травня він склав присягу народного депутата.

У 2017 році у ЗМІ з'явилася інформація, що Аксьонов може мати російське громадянство. Згідно з інформацією, опублікованою в реєстрі Федеральної податкової служби РФ, він міг набути його 25 червня 2014 року, тобто вже після окупації Криму й частини Донбасу Росією. Сам Аксьонов у 2019 році наявність у нього російського паспорта заперечував.

У 2018 році Аксьонова повідомили про підозру у службовому підробленні. За даними слідства, він без поважних причин покидав робоче місце та їздив до окупованого Криму, водночас заповнював табелі обліку робочого часу неправдивими відомостями.

У СБУ говорили, що вони не мають документально підтверджених даних про наявність російського паспорта в Аксьонова.