Нардеп Бужанський в телеефірі відмовився переходити на українську. Данілов відреагував: "Уся проросійська сволота буде під корінь зачищена"

Бужанський в ефірі телеканала "Київ" відмовився відповідати "Героям слава"
Фото: Макс Бужанский / Facebook
Народний депутат від партії "Слуга народу" Максим Бужанський 31 травня в ефірі телеканала "Київ" відмовився переходити на українську мову.

Журналіст хотів обговорити з Бужанським його позицію щодо встановлення в Україні 8 травня – Днем пам'яті й перемоги над нацизмом, адже нардеп повідомляв, що не підтримав відповідного законопроєкту.

В ефірі депутата привітали словами "Слава Україні". Бужанський у відповідь сказав: "Так, слава Україні", замість "Героям слава".

Під час інтерв'ю нардепа попросили перейти на українську мову, тому що він розмовляв російською. На що Бужанський відповів, що говорить так, як йому зручно.

"У нас державна мова українська. А держава гарантує свободний розвиток інших мов. У нас пів країни розмовляє російською мовою", сказав українською депутат, після чого знову перейшов на російську.

Бужанський апелював, що російська мова в Україні поширена і нею розмовляють деякі військові. Після дискусії він покинув ефір.

Відео: КИЇВ24 | Телеканал Київ / YouTube

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов у Twitter відреагував на скандал. Він не згадав у твіті Бужанського, але з контексту можна зробити висновок, що коментує ефір саме із цим політиком.

"Недобиткам так званого "російського світу", які вважають, що в українських ефірах мають право розмовляти на "русскам", не місце не лише на телебаченні, але і в політиці, і в Україні. Уся проросійська сволота, яка 30 років ґвалтувала й зраджувала країну, має і буде під корінь зачищена і викинута звідусіль як токсичний московський непотріб", – заявив Данілов.

Контекст:

Бужанський відомий своєю підтримкою російської мови та російськомовного населення.

У 2020 році він ініціював законопроєкт про відтермінування переходу на українськомовну освіту. Тоді Бужанський пропонував перенести з 1 вересня 2020 року на 1 вересня 2023-го перехід шкіл, де викладання відбувалося мовами національних меншин, на українську мову навчання. Законопроєкт не ухвалили.