Нардеп Деркач про суд проти коаліції: У країні спалахи кору, а влада не може призначити міністра

Андрій Деркач: Поки в Раді формально існує коаліція, вона повинна внести пропозицію на посаду міністра охорони здоров'я
Фото: Андрей Деркач / Facebook

Позафракційний народний депутат Андрій Деркач заявив, що без міністра охорони здоров'я права людей порушено, а відповідальності за це ніхто не несе.

Верховний Суд України почав розгляд позову проти коаліції Верховної Ради через бездіяльність у поданні Кабміну кандидатури на посаду міністра охорони здоров'я. Про це на сторінці у Facebook написав народний депутат Андрій Деркач.

"Суд узяв позов проти Верховної Ради до розгляду, пройшло перше засідання колегії суддів. Ми вимагаємо, щоб депутатська коаліція надала Кабміну кандидатуру на посаду міністра охорони здоров'я. Уже більше ніж два роки у країні немає законного міністра, а влада не діє", – заявив Деркач.

Він також зазначив, що поки в країні немає міністра охорони здоров'я, а виконувачем обов'язків є Уляна Супрун, відбувається "повне знищення безкоштовної медицини".

"До того ж бачимо, що відбувається з кором. У країні епідемія, а вони не можуть призначити міністра. Я знаю, що в районах мого округу у 20152016 роках менше ніж 50% населення отримали вакцину. У 2017 році ситуація покращилася, але все одно немає 100% забезпечення умов для вакцинації. Права людей порушено, а відповідальності ніхто не несе", – додав Деркач.

Депутат заявив, що коаліція повинна внести пропозицію на посаду керівника міністерства, і нагадав про іноземців, які раніше були членами Кабміну: міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса, главу МОЗ Олександра Квіташвілі і міністра фінансів Наталію Яресько.

"Поки в Раді формально існує коаліція, вона повинна внести пропозицію на посаду міністра охорони здоров'я. Де Яресько, яка повісила борг на кожного українця? Де Абрамовичус? Де Квіташвілі? Хто несе відповідальність за долі людей, які перебувають у зоні ризику?" – заявив Деркач.

Уродженку США Уляну Супрун було призначено виконувачем обов'язкыв міністра охорони здоров'я 27 липня 2016 року. Кандидатуру Супрун на цю посаду запропонував президент Петро Порошенко. У грудні минулого року Деркач заявив, що подав до суду на Верховну Раду та голів фракцій коаліції, оскільки вони не призначають міністра охорони здоров'я України.

У жовтні Деркач повідомив, що подав до суду на прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, щоб той негайно вніс до Ради кандидатуру глави МОЗ. Але позову проти Гройсмана не задовольнили, тому що кандидатуру на посаду міністра охорони здоров'я має вносити на розгляд уряду коаліція. Суд вказав на те, що Кабмін вносить кандидатуру міністра охорони здоров'я на основі пропозиції від коаліції. Отже, керівники коаліційних фракцій виступають третьою стороною у новому позові, який розглядає Верховний Суд України.