Нардеп Качура звернувся до генпрокурорки щодо розслідування справи моряків

Олександр Качура: Щоб зламати систему в найкорумпованішій сфері, яку створювали протягом 30 років, потрібна не лише політична воля, а й якісна робота слідчих
Фото: Olexandr Kachura / Facebook
Народний депутат від фракції "Слуга народу" Олександр Качура надіслав звернення генеральній прокурорці Ірині Венедіктовій щодо розслідування корупційних схем під час атестації моряків. Про це депутат написав у своєму Telegram-каналі.

"Для того, щоб зламати систему в найкорумпованішій сфері, яку створювали протягом 30 років, потрібна не лише політична воля, а й якісна робота слідчих. Сьогодні надіслав відповідне звернення генеральній прокурорці", – повідомив Качура.

Він зазначив, що йому надходить багато звернень від громадських активістів, яких обурило розслідування корупційних схем із моряками. За словами Качури, Міністерство інфраструктури максимально сприяло розслідуванню.

Контекст:

Міністерство інфраструктури заявляло про масштабні корупційні операції обсягом до $150 млн на рік.

"За участі посадовців Державної служби морського та річкового транспорту України й Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків створювали умови, у яких для отримання позитивного результату тесту або отримання документів потрібно було сплачувати гроші посередникам. Залежно від посади вони вимагали $3–8 тис.", – розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

3 серпня 2021 року СБУ повідомила, що завершила передання Державного реєстру документів моряків до Міністерства інфраструктури України.

Реєстр документів моряків вирішили поновити після того, як СБУ з'ясувала, що він перебував у руках сторонніх осіб. Зловмисники використовували реєстр, щоб вимагати хабарі в моряків, які проходили переатестацію. Щороку вони заробляли на цьому $150 млн.