"Народу складно, народ дотує армію". Зеленський вважає, що якщо не побороти корупцію, українці можуть втратити єдність

Зеленський: Ми не маємо права на будь-якому рівні мати мати корупцію, в іншому разі ми втратимо єдність народу
Фото: president.gov.ua

Відповідальність за корупцію у воєнний час має бути вищою, ніж у мирний, Україна не може собі дозволити її виявів на будь-якому з рівнів. Таку думку в інтерв'ю португальському телеканалу RTP, яке вийшло 31 серпня, висловив президент України Володимир Зеленський.  

"Ми маємо у час війни до питань корупційних ризиків ставитися набагато серйозніше, ніж у мирний час. Ми маємо поважати закони, тому деякі закони потрібно змінювати на час війни. Дуже високі ризики: перш за все люди, люди напружені через війну і ми не маємо ризикувати будь-якими, навіть дрібними, моментами корупції. Ми не маємо це робити. Тому що люди – народу складно. Народ захищає свій дім, своїх дітей. Народ дотує армію, скидаються пенсіями та зарплатами, щось не вистачає, – не для своїх дітей, а перш за все для військових", – сказав президент. 

У такій ситуації, на думку Зеленського, є дуже високі ризики появи розчарування у населення країни.

"Ми не маємо права втратити мотивацію народу, мотивацію країни, віру народу України, віру ув перемогу. А корупційні речі, навіть дрібні, можуть заважати", – підкреслив він. 

Тому, на його думку, у воєнний час корупцію необхідно прирівняти до державної зради. "Ми не маємо права на будь-якому рівні це мати, в іншому разі ми втратимо єдність народу", – резюмував він. 

Контекст:

27 серпня Зеленський оголосив про намір внести у Верховну Раду протягом найближчого тижня пропозицію прирівняти до держзради корупцію у воєнний час. "Я точно запропоную, тому що ми розвиваємо демократичне суспільство і дуже важливо не прикручувати "гайки" і не дивитися кожного разу на той чи інший кричущий випадок. Ми повинні запроваджувати системні речі", – сказав президент.

За даними ЗМІ, така ініціатива передбачає, що провадження про корупцію зможе розслідувати СБУ