"Наш край": Україні потрібно не вкладати $3 млрд в імпорт іноземної продукції, а інвестувати у власну економіку

Борис Приходько: Україна фактично підписала меморандум про інвестування в американську економіку $3 млрд
Фото: nashkray.org
Міністерство економіки України підписало з Експортно-імпортним банком США меморандум про взаєморозуміння, за яким Україна взяла на себе зобов'язання придбати у США на $3 млрд товарів і послуг – і це інвестиція, яка могла б суттєво стимулювати власну, українську, економіку, заявив лідер "Нашого краю" в Чернігівській області Борис Приходько. Про це 10 вересня пише сайт політичної сили.

"Україна фактично підписала меморандум про інвестування в американську економіку $3 млрд. Причому з відсотками, адже банк має отримати прибуток. І вихваляння чиновників цим контрактом наразі виглядають досить дивними. Бо переможним було б, приміром, отримання грошового кредиту на розвиток української економіки. Зокрема тих секторів, які перераховані в меморандумі", – вважає політик.

Водночас протоколу меморандуму з повним переліком товарів і послуг, які збирається придбати Україна, у відкритому доступі немає, підкреслив він.

"Протокол міг би показати, наскільки виправданий цей меморандум. Адже деякі статті та заяви наштовхують на думку, що українська делегація просто підписала "те, що дали підписати", а не відстоювала державні інтереси. Наприклад, як можна погоджуватися на модернізацію та постачання нових локомотивів General Electric на суму $150 млн? У нас немає власних заводів? Їм не потрібні замовлення?" – заявив Приходько.

Він вважає, що така угода тільки поглиблює негативний торговий баланс України зі Сполученими Штатами.

"На даний час Україна і так має негативний торговельний баланс зі Штатами – у 2020 році Україна імпортувала зі США на $1,9 млрд більше, ніж експортувала (імпорт – $2,9 млрд, експорт – $1 млрд). Тепер ми "посилюємо" імпортну частину ще на $3 млрд. І це не межа, бо Ексімбанк не має обмежень щодо можливостей укладання угод про фінансування, що дозволяє в майбутньому розглянути питання про фінансування на суму, яка перевищує сукупну суму в $3 млрд", – пояснив він.

У партії "Наш край" заявили, що наполягають на необхідності підтримки вітчизняної економіки та стимулювання експорту своєї продукції.

"Влада має зосередити зусилля на розвиткові власної індустрії, а не створювати робочі місця для і так більш заможного партнера", – указано в заяві.

Контекст:

У межах візиту президента України Володимира Зеленського до США перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Олексій Любченко підписав із в.о. глави Експортно-імпортного банку США Джеймсом Барроусом меморандум про взаєморозуміння.

Угода передбачає співпрацю щодо інфраструктурних проєктів, в сільському господарстві, енергетиці та цифрову економіку.

Сторони планують використовувати середньо- і довгострокові гарантії, а також прямі позики з боку Ексімбанку США для фінансування американського експорту в Україну в обсязі $3 млрд.