Наступ України в Курській області зірвав таємні переговори з РФ щодо часткового припинення вогню – The Washington Post

Станом на 15 серпня під контролем України були 1150 км² і 82 населені пункти Курської області РФ
Фото: ЕРА

Наступ України в Курській області зірвав її ймовірні переговори із країною-агресором Росією про припинення ударів по енергетичній інфраструктурі з обох сторін. Про це 17 серпня пише The Washington Post із посиланням на джерела серед дипломатів і посадовців.

За їхніми словами, у серпні сторони мали скерувати делегації на саміт у Досі (Катар) для переговорів про угоду щодо цього. Деякі джерела стверджують, що переговори могли привести до "більш всеосяжної угоди про припинення війни".

Переговори планували як непрямі – катарці мали бути посередниками і зустрічатися окремо з українською та російською сторонами. Однак російські посадовці відклали зустріч із катарськими після успішного просування сил оборони України через кордон РФ, розповів дипломат, поінформований про переговори. Київ не попередив Доху про намір атакувати, каже він, зазначаючи, що країна-агресор все ж таки "не скасувала переговорів". Він стверджує, що Україна однаково хотіла скерувати свою делегацію в Доху, але Катар відмовився, оскільки не вважає односторонню зустріч корисною.

У відповідь на запитання The Washington Post в Офісі президента України повідомили, що саміт у Досі відклали "через ситуацію на Близькому Сході", але він відбудеться у форматі відеоконференції 22 серпня, після чого Київ проведе консультації зі своїми партнерами.

Ще одне джерело газети в дипломатичних колах заявило, що Катар обговорював домовленість про мораторій на енергетичні удари з Києвом і Москвою протягом останніх двох місяців. За його словами, сторони принципово погодилися на саміт у Досі, залишилося опрацювати лише "незначні деталі".

Водночас, за даними співрозмовників видання, українські високопосадовці не вважали, що ймовірні переговори будуть результативними: деякі оцінювали шанси на успіх у 20%, інші чекали на ще гірші перспективи. Одна із причин – активізація атак РФ на українську енергетичну інфраструктуру цієї весни й улітку.

Російський науковець, нібито тісно пов'язаний із високопоставленими російськими дипломатами, заявив The Washington Post, що нелегітимний президент РФ Володимир Путін відмовиться від угоди після курського наступу, оскільки "зазвичай не погоджується на компроміси під тиском".

Про те, що на Заході перестали говорити про припинення вогню та переговори з РФ після наступу України в Курській області, 16 серпня писала британська The Telegraph.

"На Заході припинилися розмови пошепки про припинення вогню та переговори, на зміну яким прийшли розмови про нові дозволи на постачання зброї", – ідеться в матеріалі.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, після цього в регіоні тривають бої. ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше офіційно повідомив, що сили оборони проводять операцію у Курській області. За його даними, там узяли в полон сотні російських військових.

За словами головкома ЗСУ Олександра Сирського, станом на 15 серпня під контролем України – 1150 км&³2; і 82 населені пункти Курської області РФ. У регіоні створили першу військову комендатуру України, її очолив генерал-майор Едуард Москальов.