Нацкомісія перевірить телеканал NewsOne через заяви про "необхідність захисту російськомовного населення" України

Піховшек в ефірі NewsOne розмірковував про "ідеологічних ворогів" і "упоротих вишиватників". Нацрада призначила перевірку каналу
Скріншот: NEWSONE / YouТube
У програмі телеканала NewsOne журналіст і телеведучий В'ячеслав Піховшек зробив заяви, які, на думку Нацради з питань телебачення і радіомовлення, порушують українське законодавство, і їх можна розцінити як розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України 14 січня призначила   позапланову перевірку телеканала NewsOne. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Ідеться про випуск програми "Епіцентр української політики" з ведучою Діаною Панченко 4 січня 2021 року, у якій брав участь журналіст і телеведучий В'ячеслав Піховшек.

Підставою для призначення перевірки стали заяви Піховшека про "необхідність захисту російськомовного населення країни, а також про ту частину населення країни, яка вважає себе приналежною до української нації і є носієм державної мови", зазначили в Нацраді.

"Висловлювання Піховшека мають ознаки безпосередніх та опосередкованих закликів до ненависті і нетерпимості, розпалення міжнаціональної ворожнечі, зокрема через заклики до створення у неправовий спосіб соціальних та громадських організацій за ознаками агресивного протиставлення ("убеждать наших идеологических врагов, это уже не противники, а враги") "російськомовного суспільства" всім іншим соціальним і мовним групам, які проживають в Україні", – ідеться в повідомленні.

Водночас, зазначає Нацрада, ні ведуча, ні інші учасники програми не відреагували на порушення і не намагалися їх припинити або виправити, "що може робити значним вплив мови ворожнечі на аудиторію". У Нацраді додали, що суб'єктивне висвітлення мовної ситуації в Україні може свідчити не тільки про свідому позицію Піховшека, але і про редакційну політику каналу.

Перевірка триватиме з 8-го до 19 лютого. Нацрада також звернеться до Комісії з журналістської етики та уповноваженого із захисту державної мови з проханням оцінити дотримання вимог законодавства в ефірі NewsOne.

Окрім процитованих Нацрадою фраз, в ефірі Піховшек також заявляв: "Я з огидою виконую закон про квоти українські на телебаченні. Але вона [влада] змусила мене його виконувати". На його думку, в Україні "російськомовну людину оголошують ворогом", а "кількість упоротих вишиватників залишається такою, якою вона й була". Журналіст вважає, що "нам треба йти таким шляхом, який завершиться формуванням російськомовного громадянського суспільства України".

Це не перший раз, коли регулятор перевіряє NewsOne через порушення в ефірі. Торік канал перевіряли через трансляцію зустрічі лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука із президентом РФ Володимиром Путіним, заяви про "єврейські дивізіїї СС", нехтування норм із поширення об'єктивної інформації та інші приклади розпалювання ворожнечі.

У лютому 2020 року Нацрада України з телерадіомовлення оштрафувала на 106 тис. грн і зробила попередження телеканалу NewsOne за пропаганду війни, а також розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі.

2019 року Нацрада з телерадіомовлення одностайно ухвалила рішення звернутися до суду, щоб позбавити NewsOne ліцензії за "розпалювання національної/расової/релігійної ворожнечі та ненависті" у зв'язку з анонсованим телемостом із російським каналом "Россия 1". Телеміст було скасовано.