Нацполіція вважає основними версіями загибелі мера Кривого Рогу Павлова самогубство або доведення до самогубства

У поліції розповіли про перебіг слідства у справі про загибель Павлова
Фото: Константин Павлов / Facebook
Слідчі дії у справі про загибель мера Кривого Рогу Костянтина Павлова виключили версію умисного вбивства або інсценування самогубства, заявляють у Національній поліції України. Про це сказав на брифінгу заступник начальника управління Головного слідчого управління Нацполіції Микола Батюк, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Головним слідчим управлінням, за результатами даних, отриманих у ході досудового розслідування, у тому числі вже завершених судово-медичних експертиз, показань свідків, даних слідчого експерименту, спростовано версію скоєння умисного вбивства та інсценування самогубства", – сказав він.

Зараз, за словами Батюка, слідство розглядає як основні версії самогубство або доведення до самогубства. У поліції розглядають мотиви як особистого характеру, так і пов'язані з роботою мера.

Він зазначив, що поліція допитала людей, які заявляли в інтернеті, що вони впевнені в убивстві Павлова, але "жодна із цих осіб на підтвердження своїх слів жодних доказів або обґрунтувань не надала".

Батюк повідомив, що, за результатами експертизи, смерть настала внаслідок наскрізного вогнепального поранення грудної клітини – до того ж постріл був тільки один і здійснено із близької відстані. Приблизний час пострілу – 06.45 ранку 15 серпня. У крові Павлова алкоголю або будь-яких наркотичних засобів не виявили.

На запитання, чому поліція відкинула версію необережного поводження зі зброєю, Батюк відповів: "У Павлова була зареєстрована зброя, він був мисливцем, мав якісь навички поводження із цією зброєю. І є дані, що він, крім полювання, іще їздив у тир, стріляв. тобто він вільно міг користуватися цією зброєю".

Він зазначив, що під час слідства вже допитали понад 180 осіб – знайомих, близьких, родичів, колег по роботі й інших осіб, у яких могла бути якась інформація. Поліції надали ухвалу суду на перевірку понад 50 телефонних номерів абонентів, які становлять інтерес для слідства.

Заступник начальника Головного управління – начальник слідчого управління ГУНП у Дніпропетровській області Олег Сліпчук повідомив також, що в будинку Павлова було чотири камери стеження, і за допомогою відео з них слідчі встановили, що в ніч перед загибеллю Павлов був сам, ознак присутності інших людей на записах не знайшли. Водночас він зазначив, що призначено комп'ютерно-технічну експертизу і перевірку сервера, де зберігали відео, щоб відкинути можливість монтажу.

Нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" Вадим Рабінович заявляв, що не вірить у попередню версію про самогубство Павлова, що з'явилася у ЗМІ практично відразу після того, як стало відомо про його смерть. "Якщо нам зараз почнуть розповідати, що весела, життєрадісна людина, вірянин Костянтин Павлов наклав на себе руки – у цю маячню ми не віритимемо! Я розмовляв із ним два дні тому. Наші однопартійці розмовляли з ним учора – він був веселим, розповідав про свої плани", – підкреслював нардеп.

Контекст:

Про смерть Павлова стало відомо 15 серпня. Загиблого знайшли застреленим на веранді його будинку в селі Вільне під Кривим Рогом, зброя (карабін "Сайга") лежала поруч.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

У Нацполіції Дніпропетровської області спочатку розглядали чотири версії: убивство, самогубство, необережне поводження зі зброєю та доведення до самогубства.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що бере розслідування під особистий контроль і має намір регулярно вимагати звітів від правоохоронців.

Павлову було 48 років. Він став мером у грудні 2020 року, коли був радником попереднього міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула, що балотувався від "Опозиційної платформи – За життя".

Був депутатом Дніпропетровської обласної ради від Партії регіонів, очолював міську організацію Партії регіонів. Двічі його обирали до українського парламенту в окрузі у Кривому Розі. 2012 року – від Партії регіонів, 2014 року – як самовисуванець. 2019 року балотувався до Верховної Ради як самовисуванець, але програв.